La violència, la base de l'acusació popular de Vox en el judici del procés

El partit d'extrema dreta és qui demana les penes més altes per als dirigents sobiranistes processats

Genís CormandActualitzat

Espanya és l'únic país europeu que preveu que hi hagi acusació popular en un judici. Segons el president del Suprem, l'acusació popular és la manera que té el poble de participar en la justícia. En el judici del procés, aquesta participació del poble tindrà la veu de Vox: són els primers que es van presentar per acusar els líders independentistes i han pagat els tràmits.

Vox és qui demana les penes més altes i els que, previsiblement, n'obtindran més rèdits polítics. Encara que la majoria dels experts pensen que un partit polític no hauria de poder fer d'acusació popular, a Espanya sí que és possible.

L'acusació popular de Vox en el judici la formen el número dos del partit, Javier Ortega Smih, i Pedro Fernández. A Ortega Smith, que va ser membre del grup d'operacions especials de l'exèrcit, li agrada mostrar sempre el seu suport a la policia. De fet, en una manifestació del sindicat policial Jusapol va intervenir portant una samarreta de l'operació Copèrnic, el dispositiu policial de l'1-O, amb un Piolín a l'esquena.

 

 

 

La clau, la paraula "violència"

Però, quins són els arguments de Vox per al judici? En la seva acusació, la clau és la paraula "violència": creuen que hi va haver violència, una violència que va ser permanent i que això comporta un delicte de rebel·lió.

En una entrevista amb TV3, per argumentar-ho, Ortega Smith i Fernández ho comparen amb el cop d'estat del 23F:

Ortega Smith: "Hi havia la força de les armes de 17.000 mossos armats que tenien instruccions de col·laborar amb el cop d'estat"

 

Pedro Fernández i Javier Ortega Smith, durant l'entrevista amb TV3

 

Segons Vox, en tots dos casos es volia subvertir l'ordre constitucional. Un va ser un cop militar, però l'altre comptava amb un cos de milers de mossos armats al servei del procés:

Ortega Smith: "Contacte físic i ferits? Amb el coronel Tejero entrant al Congrés dels Diputats no hi va haver contacte físic, i no va ferir ningú. Per tant, no va ser violència?"

Ortega Smith: "Hi ha violència des del moment que no es compleixen les ordres, des del moment que s'exhibeix la força en l'omissió: tan delictiva és l'acció com l'omissió"

 

L'exdiputat del PSOE i ponent de l'article del Codi Penal sobre el delicte de rebel·lió, Diego López Garrido

 

Però... hi va haver violència real, hi va haver contacte físic o ferits, durant el procés? Un dels ponents de l'article sobre el delicte de rebel·lió, l'exdiputat del PSOE Diego López Garrido, contradiu aquestes afirmacions.

"No té res a veure el risc real d'involució de Tejero amb els aldarulls o infraccions de l'ordre públic que hi pogués haver a Catalunya aquells dies"

"Si no hi ha violència, no hi ha delicte de rebel·lió"

Vox ha trobat una mina electoral en les querelles del procés i sovint s'ha anticipat a la Fiscalia. En la querella contra el jutge Santiago Vidal ja parlaven del delicte de rebel·lió.

Ortega Smith: "Quan ho vam explicar al fiscal general de l'Estat José Manuel Maza, en pau descansi, un dels millors fiscals generals de l'Estat que hi ha hagut a Espanya, va decidir personar-se també i interposar querelles al Tribunal Suprem"

 

 

Neguen ser d'extrema dreta i tenen la mirada fixada en les televisions autonòmiques. Creuen que TV3 i ETB han ajudat a fomentar un cop d'estat:

Ortega Smith: "Han col·laborat amb el delicte, ho dic així de clar. Perquè aquest cop d'estat que s'ha produït a Catalunya ha estat encoratjat i fomentat a través d'una propaganda falsa"

Fernández: "Estem en contra del manteniment de les televisions autonòmiques i TV3 acabaria sent dissolta"

 

 

Ara els dirigents de Vox estan en el focus mediàtic. Però, només fa tres anys, Javier Ortega Smith entrava i sortia per mar clandestinament de Gibraltar per desplegar una bandera espanyola de sis metres al penyal, desafiant la Interpol. Avui en dia, té una ordre de recerca i captura al Regne Unit.

Avui entra com a advocat al Tribunal Suprem, centrat en el procés català, i amb discursos molt durs contra la immigració. Segons Ortega Smith, hi ha un "alt risc" que entrin "pandèmies" a Europa.

De moment, ha sumat dotze diputats i 400.000 vots a Andalusia i totes les enquestes assenyalen que entraria al pròxim Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
Judici procésVoxRebel·lió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut