París

La vídua d'Arafat denúncia als tribunals l'enverinament del seu marit

La viuda de l'històric líder palestí Yassir Arafat ha presentat una denúncia davant dels tribunals de Nanterre, als afores de París, pel presumpte assassinat del seu marit, després que la premsa ha informat que, possiblement, Arafat va ser enverinat.

Actualitzat
La vídua de l'històric líder palestí Iàssir Arafat ha presentat una denúncia davant els tribunals de Nanterre, als afores de París, pel presumpte assassinat del seu marit, després que la premsa informés que va poder ser enverinat, segons ha confirmat el despatx de l'advocat de la família, Pierre-Olivier Sur.

El Tribunal de Gran Instància de Nanterre ha d'analitzar ara si és jurídicament competent per tramitar la denúncia i si hi ha prou indicis com per iniciar una investigació sobre el presumpte assassinat de qui va ser president de l'Autoritat Nacional Palestina, mort el 2004 a la rodalia de París.

La denúncia de la vídua d'Arafat, Souha, i de la seva filla Zahwa, no acusa a ningú en particular del suposat crim ja que està redactada sota la fórmula "contra X" per referir-se al presumpte autor de l'assassinat. El pressumpte assassinat no hauria prescrit, ja que no s'han complert deu anys des de la mort d'Arafat. Els lletrats han dit també que Souha i Zahwa Arafat no concediran cap entrevista durant el procés d'instrucció.

El passat 4 de juliol, el canal qatarià "Al-Jazeera" va emetre un reportatge sobre els resultats d'una investigació sobre la mort d'Arafat, premi nobel de la Pau i premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia el 1994 al costat de l'ex primer ministre israelià Isaac Rabin. El documental concloïa que l'històric líder palestí, que va morir l'11 de novembre de 2004 a l'hospital d'Instruction des Armées Percy, un hospital militar francès de la rodalia de París, podia haver estat enverinat amb poloni 210, una substància altament radioactiva trobada en els seus objectes personals.

Després d'una investigació de nou mesos realitzada a l'Institut de Radiofísica de l'Hospital Universitari de Lausana (Suïssa), les anàlisis efectuades a la roba, el raspall de dents i fins i tot a l'emblemàtica "kufiya" (mocador palestí) d'Arafat demostraven que contenien nivells anormals de poloni.

Israel va qualificar de "ridícules" les al·legacions que Arafat va morir enverinat i va acusar "Al-Jazeera" de promoure una campanya contra l'Estat israelià. L'ANP, per la seva banda, s'ha mostrat disposada a exhumar les restes d'Arafat, enterrades a la Mukata de Ramal·la, a Cisjordània, i ha convidat a experts suïssos a prendre mostres del cadàver.

Anar al contingut