Centenàries de Pira Maria Ferré, Maria Civit i Luz Sánchez
Maria Ferré, Maria Civit i Luz Sánchez, les tres veïnes del petit poble de Pira que aquest any en fan 100 (CCMA)

"La vida se m'ha fet curta": els 100 anys de 3 veïnes de Pira, a la Conca de Barberà

Les persones que arriben als cent anys a Catalunya s'han gairebé doblat en els últims 10 anys: ara n'hi ha més de 2.300 i el 86% són dones

Les persones que arriben als cent anys a Catalunya s'han gairebé doblat en els últims 10 anys. Segons dades de l'Idescat (Institut d'Estadística de Catalunya), hi ha unes 2.300 persones centenàries a Catalunya i el 86% són dones. De les 1.350 persones de més de cent anys registrades el 2011 es va passar a 2.280 el 2021.

La proporció de persones centenàries a Catalunya se situa entre les més altes del món: l'any 2021 hi havia 295 centenaris per cada milió d'habitants. El Japó, amb 643 persones, és el país amb més centenaris per milió d'habitants.

Entre les nostres centenàries hi ha la persona més vella del món, Maria Branya, que aquest any va complir 115 anys. Maria Branya viu en una residència d'Olot, però la majoria de persones centenàries a Catalunya viuen a casa, soles o acompanyades.

Al poble de Pira, a la Conca de Barberà, amb només 500 habitants, aquest any celebren el centenari de tres veïnes. Totes tres viuen a casa, envoltades de la família.

Són la Maria Civit, que el 14 de març va fer els 100 anys; l'endemà, el 15 de març, els va complir la Luz Sánchez, i a final d'any els farà la Maria Ferré, que diu que la vida se li ha fet curta, "m'he fet vella sense adonar-me'n", i que "com a casa no hi ha res".

ARXIVAT A:
Residències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut