Un grup de talibans vigilant l'aeroport de Kabul (Reuters)

La victòria talibana pot ser una "injecció de moral" per als "llops solitaris", alerta l'MI5

Els serveis secrets britànics temen que grups com Al-Qaeda o Estat Islàmic es reconstitueixin dins l'Afganistan i puguin atacar "de manera més sofisticada"

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Quan no feia ni deu dies que els talibans s'havien fet amb el control de l'Afganistan, i en plena retirada d'Occident, Estat Islàmic va perpetrar un atemptat a l'aeroport de Kabul que va deixar més de 170 morts.

L'endemà dels atacs, a Joe Biden li van preguntar si creia que els talibans havien fet tot el possible per evitar l'atac. El president dels Estats Units va dir que no tenia informacions que convidessin a pensar el contrari, i que considerava que als talibans "no els interessava" una metàstasi d'Estat Islàmic a l'Afganistan. Tot i això, va deixar clar que la relació amb els talibans era de tot menys transparent.

"Amb els talibans no és una qüestió de confiança, sinó d'interessos en comú."

Occident veu amb recel els talibans, que van prometre moderació i canvis el dia després de conquerir Kabul, però que tres setmanes més tard formaven un govern integrat per la mateixa vella guàrdia que va governar vint anys enrere. Els mateixos homes que van permetre a Al-Qaeda funcionar des del seu territori.

"La principal preocupació que tenim vers l'Afganistan és que s'hi reconstitueixin organitzacions terroristes que puguin actuar de manera més sofisticada", ha explicat el director dels serveis secrets britànics (MI5), Ken McCallum, en una entrevista a BBC Radio 4.

Un talibà armat controla el trànsit als carrers de Kabul (Reuters)

Aquest retorn cap al "tipus d'atacs terroristes que vam viure l'11S i durant els anys següents" no és, però, l'únic motiu que convida el cap de l'MI5 a lamentar la victòria talibana.

Segons ha explicat, existeix un "risc" que l'ascens dels talibans -i, sobretot, la rapidesa amb què es va produir- suposi una "injecció de moral" per als potencials terroristes que ja viuen a Occident, els anomenats llops solitaris, que actuen pel seu compte, sense comptar amb el suport de cap organització terrorista.

"Les amenaces terroristes no solen canviar d'un dia per l'altre, ja que requereixen un temps de preparació. El que sí que pot canviar de la nit al dia és la motivació."


Terrorisme d'extrema dreta

McCallum ha explicat que els serveis d'intel·ligència britànics han aconseguit, durant els últims quatre anys, aturar 31 atacs terroristes durant la seva preparació.

La majoria d'ells tenien motivacions islamistes, però un "nombre creixent" estava motivat per terroristes d'extrema dreta, ha informat el cap de l'MI5.

Una "competició" entre Estat Islàmic i Al-Qaeda

Aquest divendres també s'ha pronunciat en una línia similar l'Institut Elcano, a través d'un dels seus investigadors, Fernando Reinares.

"En l'actual context de rivalitat, Al-Qaeda i Estat Islàmic competiran per perpetrar atemptats d'envergadura en el món occidental."

Segons Reinares, l'arribada dels talibans al poder a l'Afganistan obre una "nova etapa en el jihadisme global", que situaria els seus objectius en territoris com els Estats Units o Europa.

ARXIVAT A:
TerrorismeTalibans
Anar al contingut