La victòria judicial d'en Hamza i en Reda contra l'empresari del Maresme que els explotava
Treballaven dotze hores al dia, com a mínim sis dies a la setmana, sense vacances i per 500 euros al mes
En Hamza i en Reda treballaven en situació irregular en un camp de maduixes de Sant Pol de Mar, al Maresme. Ho feien en unes condicions laborals extremes.
Es van atrevir a denunciar-ho i el jutge els ha donat la raó, amb una sentència contra l'empresari.
Els joves van treballar al camp durant anys en unes condicions molt dures. S'hi posaven a les sis del matí i acabaven la jornada a les sis de la tarda. Dotze hores al dia, com a mínim sis dies a la setmana. Unes 72 hores setmanals, sense vacances, i per un sou de 500 euros al mes.
Van acceptar-ho perquè l'empresari els havia promès que més endavant tindrien més bones condicions i podrien aconseguir els papers per regularitzar la seva situació al país. Però no ho va complir.
En Hamza ho ha explicat al programa "Tot es mou" de TV3:
"Era una feina molt dura, molt forta i difícil a l'estiu. Estàvem treballant a dins del plàstic i arribàvem fins a 38 graus."
Laura Rodríguez, del sindicat Coordinadora Obrera Sindical, diu que els van poder ajudar:
"Van anar a buscar assessorament a un punt d'informació laboral. Els vam dir que tot això no era legal. Van presentar una denúncia, primer a Inspecció de Treball, el 2021. Llavors l'empresari els va acomiadar."
Un cop sense feina, van demandar l'empresari i el jutge s'ha pronunciat a favor d'ells. La sentència que condemna l'empresari reconeix la relació laboral entre el responsable de l'empresa i els treballadors i declara que l'acomiadament és nul.

El jutge ha fixat una indemnització de 1.750 euros, i d'11.481 euros més en concepte de salari de tramitació. A banda, hi ha una altra indemnització per danys i perjudicis de 6.250 euros i un deute salarial de 1.014 euros, amb els interessos a banda.
En total, són més de 20.000 només per un treballador (20.494) però si s'hi suma el que ha de percebre el company d'en Hamza, en Reda, la quantitat arriba a prop de 43.000 euros.
Laura Rull Fabregat, advocada laboralista i d'estrangeria, és l'advocada d'en Hamza:
"Se'ls ha reconegut la relació laboral, des del primer contracte fins a la data de la sentència. A més de la indemnització, hi ha danys i perjudicis i salaris de tramitació".
La sentència és ferma perquè no s'hi ha presentat cap recurs per part de l'empresari condemnat.
Com que la decisió judicial acredita que han estat treballant més de sis mesos en situació irregular, ara en Reda i en Hamza podran tramitar la documentació per legalitzar la situació al país.
L'empresa, que es dedica al cultiu de maduixa i pèsols, continua sota investigació per estafa i tràfic de contractes de treball falsos a altres treballadors migrants arran de la denúncia.
- ARXIVAT A:
- Precarietat laboralDrets laborals