La victòria de Lula da Silva al Brasil culmina el gir a l'esquerra a l'Amèrica Llatina

Les cinc principals economies de la zona, comptant-hi ja el Brasil, estan governades per progressistes

RedaccióActualitzat

Lula promet lluitar contra la fam, per la democràcia al Brasil i per la preservació de l'Amazones després de guanyar, per menys de dos punts, les eleccions presidencials al Brasil, gairebé 12 anys després del seu últim mandat. El seu oponent, l'ultradretà Bolsonaro, encara no ha admès la derrota.

Lula només ha tret un punt i vuit dècimes de distància al seu rival, però és un marge suficient per fer el tomb. Lula, doncs, afronta un país políticament dividit per la meitat, i canviar això és el primer repte que s'ha plantejat.

La victòria de Lula da Silva també té repercussió en els equilibris regionals d'Amèrica Llatina. Els resultats del Brasil s'han llegit com un gir decisiu de les cinc principals economies de la regió cap a l'esquerra.

En cinc anys, les cinc principals potències han passat a mans progressistes: Mèxic (Andrés Manuel López Obrador/2018), Argentina (Alberto Fernández/2019), Xile (Gabriel Boric/2021), Colòmbia (Gustavo Petro/2022) i, ara, el Brasil, que també passarà a tenyir-se de vermell al mapa.

 

Al mapa queden algunes excepcions, com l'Equador, el Paraguai i l'Uruguai.

 

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut