Londres

La víctima de les protestes del G-20 va morir d'una hemorràgia abdominal

Ian Tomlinson, el britànic de 47 anys que va morir el passat 1 d'abril a Londres durant les protestes convocades amb motiu de la cimera del G-20, va morir per una hemorràgia abdominal i no per un atac cardíac, com havien informat les autoritats britàniques. Així ho ha afirmat l'advocat de la família de Tomlinson, que ha donat a conèixer els resultats d'una segona autòpsia efectuada a aquest venedor de diaris que va morir després de ser colpejat per l'esquena i empès a terra per un policia, segons es va poder veure en imatges enregistrades en vídeo i en diverses fotografies.

Actualitzat
La versió oficial va ser que Tomlinson va morir d'un atac cardíac al mig del carrer i que la seva defunció no va tenir res a veure amb les diverses càrregues policials que els agents antiavalots van realitzar contra els manifestants que protestaven contra el G-20. Però la segona autòpsia refuta aquesta versió que va ser el detonant de nombroses queixes posteriors sobre l'actuació violenta de la policia.

El segon examen forense l'ha fet el doctor Nat Cary, que ha rebutjat la conclusió del facultatiu que va practicar la primera autòpsia, el doctor Freddy Patel, que va atribuir la mort de Tomlinson a "un mal coronari i arterial". Segons han dit els advocats de la família en un comunicat, "l'opinió del doctor Cary és que la causa de la mort va ser una hemorràgia abdominal", la causa de la qual "encara s'ha d'establir". El comunicat precisa que "el doctor Cary accepta que hi ha evidència d'una arterioesclerosi coronària, però planteja que és improbable que la seva naturalesa i abast hagin contribuït a la causa de la mort".

El resultat de la segona autòpsia, efectuada en el marc d'una investigació oficial, no és definitiu i serà necessari dur a terme un nou examen forense, segons ha informat la BBC. La cadena pública de la televisió britànica també ha explicat que l'agent que va colpejar Tomlinson està sent interrogat en relació amb un possible cas d'homicidi no premeditat.

En les imatges de l'incident es pot veure Tomlinson caminant amb les mans a les butxaques per davant d'una desena de policies, alguns d'ells amb gossos, fins que un agent el colpeja amb la porra reglamentària a l'esquena i el tira a terra. Tomlinson queda assegut i es dirigeix als policies, mentre una tercera persona intenta aixecar-lo. Minuts després, Tomlinson va morir sense que les unitats mèdiques que hi havia en la zona poguessin fer res per salvar-lo.

La Comissió Independent de Queixes a la Policia ha obert una investigació sobre aquest fet i sobre posteriors denúncies d'agressions policials, que han derivat en la suspensió temporal de les seves funcions d'almenys dos agents. Des de l'oposició al govern laborista de Gordon Brown, el Partit Liberal Demòcrata ha demanat "una investigació completa" sobre la mort de Tomlinson i ha qualificat de "brutal" l'actitud del policia que el va pegar.
Anar al contingut