La víctima de La Manada trenca el silenci: "No calleu; si no, guanyen ells"

Ha enviat una carta a "El programa de Ana Rosa" de Telecinco on anima a denunciar

RedaccióActualitzat

Dos anys després de denunciar una violació als Sanfermines, la víctima de La Manada ha parlat per primer cop. I ho ha fet per demanar a la ciutadania que no calli, que això seria donar la victòria als agressors. Ho ha dit en una carta que ha fet arribar a "El programa d'Ana Rosa" de Telecinco:

"Només demano que per molt que penseu que no us creuran, denuncieu."

"No calleu. Perquè si ho feu, els esteu deixant guanyar a ells."

"Expliqueu-ho a algú, com vulgueu, però feu-ho."

A la carta també explica que el camí que ha seguit no ha estat fàcil, però llança la pregunta de què hauria passat si no hagués denunciat.

"Us puc assegurar que tot el camí que s'ha de recórrer no és un plat que tingui bon gust. Però què hauria passat si jo no hagués denunciat?"

La noia, que és de Madrid i que en el moment de l'agressió tenia 18 anys, ha trencat el seu silenci quan no fa ni una setmana que els seus agressors han tornat al carrer.

Els cinc membres de La Manada han estat gairebé dos anys a la presó i la setmana passada se'ls va dictar llibertat provisional amb mesures cautelars mentre no es resol el recurs que han presentat.

 

L'Audiència de Navarra no hi veu risc de fuga o de reiteració delictiva perquè "el rebuig social" fa "impensable" que els membres de La Manada tornin a actuar.

La matinada del 7 de juliol farà dos anys que la noia va ser víctima de penetracions bucals, anals i vaginals en grup, al portal d'una escala de Pamplona, durant els Sanfermines.

Els cinc sevillans van ser condemnats a nou anys de presó per abús sexual i no per violació. Un fet que ha aixecat una gran onada d'indignació i solidaritat amb la víctima, amb multitud de manifestacions a tot l'Estat. Les mobilitzacions es van repetir fa uns dies en un clam contra la llibertat dels condemnats.

 

Dona les gràcies

A la carta la noia també dona les gràcies als seus pares, família, amics i a tothom qui l'ha cregut sense conèixer-la i "ha pres Espanya".

"Mare, pare, gràcies no només pel suport sinó per haver tret forces d'on no les teníeu i haver-me-les donat a mi."

"També vull agrair el suport a tota la gent que, sense conèixer-me, va prendre Espanya i em va donar la veu quan molts me la van intentar prendre. Gràcies per no deixar-me sola. Per creure'm, germanes. Gràcies per tot, de tot cor."

"Gràcies per fer-me sentir un altre cop part de la societat en què sembla que, si et violen, has de dur el cartell de violada enganxat al front."

 

 

La mentalitat d'una societat on "això pot passar a tothom"

La noia, de qui alguns portals han arribat a publicar dades personals i estan sent investigats per això, assegura que ningú s'ha de lamentar "de beure, de parlar amb gent en una festa, d'anar sola a casa o de dur minifaldilla".

Creu que, en canvi, sí que s'ha de denunciar "la mentalitat que té aquesta societat on això li pot passar a qualsevol".

"Està molt bé condemnar uns fets, però tots hem de ser partícips del canvi."

Finalment dona un missatge a qui hagi viscut, visqui o viurà el mateix.

"Se'n pot sortir."

Notícia relacionada: "Visc en un país on...": una dona es fica en la pell de la víctima de La Manada

Segons ha pogut confirmar TV3, els advocats de la noia li havien recomanat que no enviés cap carta ni cap comunicat, però ella ha preferit fer-ho.

 

Aquesta és la carta completa que la víctima de La Manada ha fet arribar a Telecinco:

"Suposo que aquesta carta pensareu que és per explicar la meva versió i la meva vivència, però no és així. Aquesta carta és d'agraïment. Mare, pare, gràcies no només pel suport sinó per haver tret forces d'on no les teníeu i haver-me-les donat a mi. Gràcies per tot el que m'heu ensenyat i per tot el que m'ensenyareu, però sobretot per no abandonar-me, ni abandonar-vos a vosaltres per molt que volguéssiu. Gràcies a les meves tietes, als meus avis, als meus tiets i cosins. Per fer-me veure que en això es basa una família. A ser-hi sempre, passi el que passi.

Vull també donar les gràcies a les meves persones, les meves escollides, les millors eleccions que he fet en aquesta vida. Per donar-me suport, plorar amb mi, enfadar-vos perquè no tenia sentit el que sentia. Per riure, per fer-me veure que el millor i el pitjor de la vida s'ha de compartir, per odiar i sobretot per estimar. Vosaltres m'aixequeu.

També vull donar les gràcies a totes les persones que m'han ajudat en aquest camí. Tant de bo mai us hagués conegut, però la vida és així i et porta les millors persones en els pitjors moments i això és per alguna cosa. Tant de bo mai t'hagués conegut, amiga, de veritat. Però gràcies a això tinc una persona imprescindible en la meva vida. Companya de batalla, que sé que mai oblidaré.

També vull agrair el suport a tota la gent que sense conèixer-me va prendre Espanya i em va donar la veu quan molts me la van intentar prendre. Gràcies per no deixar-me sola. Per creure'm, germanes. Gràcies per tot, de cor.

Gràcies a tothom que hagi parlat de mi un segon per repudiar el que va passar. Associacions, persones del carrer, personalitats polítiques, famosos, i en general a tothom que s'hagi preocupat per mi. Gràcies per fer-me sentir un altre cop part d'una societat en què sembla que si et violen has de dur el cartell de violada enganxat al front. Gràcies per lluitar, cridar, plorar i donar suport a aquesta causa.

Per últim, per mi el més important: denuncieu. Ningú ha de passar per això. Ningú ha de lamentar-se de beure, de parlar amb gent en una festa, d'anar sola a casa o de dur minifaldilla. Ens hem de lamentar tots de la mentalitat que té aquesta societat on això li pot passar a qualsevol. Us ho asseguro. Aneu amb compte amb el que dieu, no sabeu quantes vegades he sentit gent parlar de 'la noia dels Sanfermines' sense que sabessin que aquesta noia estava asseguda al teu costat. Per cert, no sóc 'la noia dels Sanfermines'. Sóc la filla, la neta, l'amiga i potser aquest 'de' sou un de vosaltres, així que sisplau, penseu-ho abans de parlar.

Igual que estem mentalitzats i no fem broma amb malalties, no podem fer broma d'una violació. És indecent i està a les nostres mans canviar-ho. Sisplau, només demano que per molt que penseu que no us creuran, denuncieu. Us puc assegurar que tot el camí que s'ha de recórrer no és un plat que tingui bon gust, però què hauria passat si jo no hagués denunciat?, penseu-ho.

Està molt bé condemnar uns fets, però tots hem de ser partícips del canvi. Personalment, només que el meu cas hagi remogut la consciència d'una persona o hagi donat forces a una altra persona per lluitar, em dono per satisfeta.

A totes les dones, homes, nenes, nens que esteu passant per una cosa semblant: us en podeu sortir. Us semblarà que no teniu forces per lluitar, però us sorprendrà la força que tenim els éssers humans. Expliqueu-ho a tothom, a un familiar, a la policia, en un tuit, feu-ho com vulgueu, però expliqueu-ho. No calleu, perquè si ho feu, els esteu deixant guanyar a ells."

ARXIVAT A:
La ManadaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut