La vicepresidenta del govern apunta que una comissió parlamentària podria restituir "moralment i políticament" les víctimes del franquisme

La vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha apuntat una alternativa que considera menys lenta i costosa a la revisió dels judicis penals i militars que van condemnar moltes víctimes del franquisme. En una entrevista al programa de TV3 "La nit al dia" ha apuntat que una representació del Parlament espanyol revisarà els casos que ho sol·licitin i, si es considera adient, farà una restitució moral i política de les persones jutjades pel franquisme. De la Vega no n'ha donat més detalls, però podria tractar-se d'una comissió parlamentària que estudiaria els casos presentats.

Actualitzat

D'aquesta manera el govern espanyol busca una via alternativa per donar sortida a la reivindicació de les persones condemnades injustament pel franquisme que reclamen la rehabilitació. L'executiu no va considerar la petició que es feia des de moltes associacions i partits quan es va plantejar la llei de la memòria històrica de revisar els processos penals i militars per anul·lar les sentències.

El procés de pau al País Basc

De la Vega també s'ha referit en l'entrevista al procés de pau al País Basc. La vicepresidenta del govern s'ha manifestat optimista i ha afirmat que el procés de pau a Euskadi avança i, per tant, "no serà igual que els anteriors, perquè esperem que ens porti a la pau definitiva". 

La vicepresidenta ha estat categòrica a l'hora de demanar "prudència i paciència". "Zapatero ha dit que el procés marxa -ha afegit- i el procés marxa". Així mateix, sobre l'ajornament de la compareixença del ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè doni explicacions a la resta de forces polítiques sobre el diàleg amb ETA, Fernández de la Vega ha confirmat que "s'ha posposat uns quants dies, però es farà". En aquest sentit, la vicepresidenta ha apel·lat a la comprensió perquè "el procés és complex, el govern treballa sense descans", i, per tant, ha dit, "no es pot posar el focus en el dia a dia". 

Fernández de la Vega ha afegit que "desconeix l'existència de cap conversa" entre el Ministeri de l'Interior i l'entorn de Batasuna per explorar les vies cap a la seva legalització. Sobre la decisió de De Juana Chaos d'abandonar la vaga de fam que mantenia des de feia 63 dies, la vicepresidenta del govern ha assegurat que és "una decisió personal seva" i el govern espanyol no hi ha tingut res a veure.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut