Barcelona

La vicepresidenta del govern alerta d'un punt d'inflexió entre Catalunya i Espanya si no es modifiquen els pressupostos

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, alerta d'un possible punt d'inflexió en les relacions entre Catalunya i Espanya si no es modifiquen els pressupostos generals de l'Estat en el tràmit parlamentari. Ortega considera que no és just que els comptes de l'Estat oblidin les transferències pendents a la Generalitat o redueixin dràsticament la inversió a Catalunya. Ortega ha recordat que a Mariano Rajoy se li va donar un "marge de confiança" que ha tornat amb uns comptes pel 2012 que giren l'esquena a Catalunya.

Redacció / ACNActualitzat
Al principi de gener el president de la Generalitat, Artur Mas, explicava en una conferència des de Madrid que s'havia donat a Rajoy un "dipòsit de confiança a curt termini". Una confiança que es podria esquerdar amb els pressupostos que l'Estat ha presentat aquesta setmana.

Els comptes no inclouen els recursos derivats de la tercera addicional, ni els 759 milions d'euros del 2008 ni els 219 del 2009, a més de preveure una inversió molt per sota del que fixa l'Estatut, de l'11,1% enfront del 18,6% que hauria de ser.

Ara com ara, Ortega situa molt allunyades les posicions dels dos executius tot i que confia que es puguin esmenar els "aspectes que deixen Catalunya marginada" abans del 24 d'abril, dia en què s'acaba el termini per presentar esmenes a la totalitat.

Si no fos així, la vicepresidenta, en una entrevista a l'Agència ACN, alerta que hi haurà sense dubte un "punt d'inflexió" en les relacions entre el govern i l'executiu de Mariano Rajoy. Unes declaracions que arriben després que la mateixa Ortega no descartés portar els pressupostos als tribunals si s'esgotava la negociació sense resultats.

Sobre la pregunta de si un vot negatiu de CiU als pressupostos podria condicionar l'actitud amb què Rajoy afronti la negociació amb Catalunya sobre el pacte fiscal, Ortega ha avisat que seria un error que el govern espanyol barregés les dues qüestions.

D'altra banda, la vicepresidenta ha retret al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que la seva decisió de no abaixar el sou als funcionaris obliga el govern a aplicar una retallada de fins al 5% del salari als treballadors públics.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut