La veu de Frida Kahlo sona per primera vegada en una gravació inèdita
Una fotografia de l'artista Frida Kahlo en una mostra a Monterrey (Reuters)

La veu de Frida Kahlo sona per primera vegada en una gravació inèdita

Recuperen una cinta gravada als anys 50 per a la ràdio on la pintora mexicana descriu el seu marit, Diego Rivera

RedaccióActualitzat

Frida Kahlo és una de les pintores més famoses de tots els temps. Els seus quadros són fàcilment reconeixibles, però, tot i haver viscut al segle XX, no se sabia quina veu tenia. Però la Fonoteca Nacional de Mèxic ha publicat una gravació de la veu de l'artista. Es tracta d'un enregistrament de gairebé dos minuts fet el 1954 o el 1955, on ella retrata el seu marit, el també pintor Diego Rivera.

Així sona la veu de Frida Kahlo:

 

 

Aquesta és la primera vegada que es pot sentir la veu de Kahlo després de la seva mort i és possible que sigui l'única gravació que hi ha amb la seva veu. La pintora mexicana llegeix un text que va escriure uns anys abans per al llibre catàleg de l'exposició retrospectiva "Diego Rivera, 50 años de labor artística", que es va muntar a la capital de Mèxic.

La relació entre Rivera i Kahlo és famosa per la seva intensitat. Segons Homero Aradjis, poeta mexicà, "va ser sempre un amor molt rar, perquè tenien caràcters molt diferents, un era de caràcter violent, iracund i ella era un personatge del patiment".

Kahlo descriu de manera còmica i afectuosa l'aspecte del seu marit:

És un nen gran, immens, de cara amable i mirada trista. Els seus ulls sortits, foscos, intel·ligentíssims i grans, estan difícilment quiets, quasi fora d'òrbita per les parpelles inflades i protuberants, com de batraci, serveixen perquè la seva mirada abasti un camp visual molt més ampli, com si estiguessin construïts especialment per a un pintor d'espais i multituds.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boda de Frida y Diego #fridakahlolovers #fridakahlo

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlolovers) on

 

Per comprovar la veracitat de la gravació, els experts de la fonoteca han contactat amb Guadalupe Rivera, filla de Diego, i amb Esteban Volkov, nét de Trotski. La primera diu que reconeix la veu, mentre que el segon dubta de la seva veracitat. Amb tot, els experts creuen que aquests dubtes poden ser perquè, a l'enregistrament, la pintora està llegint un text i, per tant, no és tan natural com podia ser en una conversa.

La majoria dels usuaris de Twitter que han comentat la veu de Frida Kahlo diuen que se la imaginaven més greu:

 

 

 

 

 

Al final de l'enregistrament es pot sentir la veu del locutor i, segons el director de la Fonoteca, Pável Granados, això pot donar una pista sobre la veracitat de la mateixa.

 

Segons Granados, l'entonació de la veu femenina enregistrada fa que es descarti que sigui d'una locutora, ja que les "pauses de respiració" i el "ceceo" no són pròpies d'una professional.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut