Detall d'un niu de vespa velutina abans de ser retirat (DAAM-CAR)
Detall d'un niu de vespa velutina abans de ser retirat (DAAM-CAR)
Cantallops

La vespa asiàtica continua augmentant a les comarques de Girona

Des de principi d'any ja s'han trobat quinze nius d'aquesta espècie invasora i, segurament, s'arribarà a 30 o 40 a finals d'any

RedaccióActualitzat

Els apicultors gironins, amb l'ajuda dels Agents Rurals, ja han localitzat i destruït 15 nius de vespes asiàtiques -vespa velutina- a les comarques gironines des de principi d'any. Han constatat que la presència d'aquesta espècie invasora que s'alimenta d'abelles està augmentant, sobretot a la zona de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.

L'any passat es van localitzar un total de 15 nius de vespa asiàtica a les comarques gironines, i aquest any creuen que en poden arribar a trobar uns 40. El problema, segons ha explicat el secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, és que sovint es localitzen massa tard, quan ja han nascut les reines.

Les dades s'han donat a conèixer aquest dissabte durant una trobada a Cantallops.

Un depredador difícil de combatre

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d'una baixa eficiència, i en països amb anys de presència de l'espècie com França, l'actuació se centra en un seguiment de l'expansió, el control de nius problemàtics i paranys de captura en eixams d'abelles que reben atacs.

A Catalunya, que està en la fase inicial de l'expansió, les actuacions previstes són bàsicament la informació, la formació i la divulgació, així com la detecció de l'espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Els esforços del Departament d'Agricultura i del sector apícola es concentren ara a actuar conjuntament per minimitzar-ne els efectes més perjudicials.

 

Anar al contingut