Les germanes Behin i Samin Bolouri canten una versió de la cançó dels partisans en persa
Les germanes Behin i Samin Bolouri canten una versió de la cançó dels partisans en persa

La versió en persa del "Bella ciao" que reclama llibertat i canvis a l'Iran

La revolta de les dones a l'Iran després de la mort de la jove kurda Mahsa Amini continua al carrer i a les xarxes socials

"Bella ciao", la cançó dels partisans italians, himne de la resistència al feixisme, omple les xarxes cantada ara per dones iranianes que l'han versionat en persa.

Convertida en himne a la llibertat, la lletra es va escriure l'any 1944 sobre la base d'una popular cançó dels camperols italians. Celebra la resistència dels partisans a la República feixista de Benito Mussolini i a les tropes alemanyes durant la Segona Guerra Mundial.

Ara, joves iranianes la canten en persa com a símbol de resistència davant la repressió policial i institucional del règim dels aiatol·làs i com a crida a la llibertat després de la mort de Mahsa Amini.


Fa més d'una setmana que joves i dones surten al carrer en manifestació, es treuen el hijab, es tallen els cabells i criden consignes contra el règim iranià. Hi ha hagut manifestacions a Teheran i a les principals ciutats del país, i també a Sanandaj, la capital de la província del Kurdistan, d'on era originària la jove que va morir després de ser detinguda per l'anomenada "policia de la moral".

El 16 de setembre, poc després de fer-se pública la mort a l'hospital de Mahsa Amini, les germanes Behin i Samin Bolouri, cantants professionals de Teheran, van penjar a Instagram una versió en farsi de la popular cançó italiana que havien enregistrat pocs mesos abans. Al vídeo, les cantants apareixen amb els cabells a l'aire, sense el hijab.

 

Segons ha anunciat la televisió pública iraniana IRIB, almenys 41 persones han mort ja en les protestes que sacsegen les principals ciutats de l'Iran des de la mort de la jove kurda Mahsa Amini ara fa nou dies.

El govern iranià insisteix que actuarà "sense cap indulgència" per reprimir la protesta popular i asseguren que perseguiran especialment els "instigadors dels disturbis". 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme FeminismeMúsicaIran
Anar al contingut