La verderola, l'ocell que dona nom a l'informe sobre les conseqüències del Brexit
Imatge d'arxiu d'una verderola

La verderola, l'ocell que dona nom a l'informe sobre les conseqüències del Brexit

Hi ha un missatge amagat en el nom triat pel govern britànic per a l'informe sobre les conseqüències del Brexit? Alguns comentaristes creuen que sí

Xavi DuranActualitzat

La verderola és un petit ocell que no fa ni un pam de llarg i que pesa uns 30 grams. Fa poc ha passat a l'actualitat política i econòmica perquè el seu nom en anglès, "yellowhammer", va ser el triat pel govern britànic per a l'informe sobre les possibles conseqüències d'un Brexit sense acord.

Segons afirmava fa un any el diari "The Times", la tria del nom va ser arbitrària. Però alguns comentaristes creuen que donar el nom d'aquest ocell a l'informe no està tan fora de lloc i potser va ser intencionat.

Així, el comentarista polític Karl McDonald recordava en un article que se sol dir que el cant de la verderola sona com la frase "A little bit of bread and no cheese" -"un tros petit de pa sense formatge". I que això podria haver inspirat el govern britànic per batejar un informe que entre altres coses obliga a pensar en l'acumulació d'aliments i productes essencials.

Precisament l'ocell -que no s'ha de confondre amb el verderol comú o verdum ni amb la llucareta o verderolet-, si bé viu al Regne Unit, a la tardor i a l'hivern es veu obligat a moure's per buscar llavors per alimentar-se. I tot i així, no és partidari de moure's gaire: al voltant del 70% no s'allunyen més de cinc quilòmetres de la seva àrea de cria.

També té relació amb la UE que les poblacions de l'ocell hagin patit pèrdues de més del 50% des dels anys 80. I això es pot atribuir, almenys en part, a les pràctiques agrícoles intensives promogudes per la PAC, la Política Agrària Comuna dels països de la UE. Un informe sobre els efectes d'abandonar la UE pot portar, de forma coherent, el nom d'un ocell perjudicat per la política de la UE.

Cal dir que la verderola, si bé viu a les Illes Britàniques, també la trobem al nord de la península Ibèrica i a gairebé tota l'Europa continental -llevat d'una gran part del litoral mediterrani. Això significa que, amb Brexit o sense, n'hi seguirà havent dintre de la Unió Europea.

Altres detalls sobre la verderola poden dur a noves reflexions. Així, la majoria de les poblacions són sedentàries, però les que viuen més al nord acostumen a hivernar al sud. A més, no es relaciona gaire amb els humans. No se sap si això darrer va influir en la tria del nom.

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut