La velocitat de contagi, a una centèsima del llindar que impediria canviar de tram
Les dades epidemiològiques d'aquests dies marcaran la celebració del Nadal (EFE/Enric Fontcuberta)

La velocitat de contagi, a una centèsima del llindar que impediria canviar de tram

La velocitat de transmissió i el risc de rebrot pugen per segon dia consecutiu deu dies després de començar la desescalada

RedaccióActualitzat

Segon dia consecutiu, des de l'inici de la desescalada, que les dades sobre la pandèmia són pitjors que el dia abans.

Deu dies després de l'esperada reobertura de bars i restaurants i de cinemes, teatres i auditoris, tant el risc de rebrot com la velocitat de transmissió han tornat a pujar.

Si dilluns es va aconseguir baixar el risc de rebrot per sota dels 200 punts per primera vegada des de principis d'octubre, dimarts tornava a ser de 201, i aquest dimecres és de 210.

 

 


El risc de rebrot de la Covid-19 a Catalunya, per tant, torna a ser molt alt.

La velocitat de transmissió, que s'havia mantingut durant dies per sota de 0,80, va pujar sis centèsimes aquest dimarts, de 0,76 a 0,84. Aquest dimecres ha continua pujant, cinc centèsimes més, fins a l'Rt de 0,89.

 

 


L'Rt, que és la dada que primer va situar-se en magnituds positives, torna a estar, doncs, a una centèsima de 0,90, el llindar que s'ha marcat el govern per poder avançar en la desescalada a partir de dilluns que ve.

El cas és que passar o no passar al següent tram dilluns que ve tindrà incidència en les mesures vigents durant el Nadal.

Si el dilluns 7 es passa a la fase 2, al cap de quinze dies, el dilluns 21, es podria passar a la fase 3, que permet reunions de fins a 10 persones de dos grups de convivència i aixeca les restriccions de mobilitat.

Però si les xifres de la pandèmia no permeten avançar a la fase 2, llavors no hi hauria temps material de passar a la fase 3 abans de Nadal.

La fase 2 limita la mobilitat del cap de setmana a la comarca de residència, i les reunions a un màxim de 6 persones, d'un sol grup de convivents.

El govern, de tota manera, ha avançat aquest dimecres que el Pla de Nadal inclou trobades de fins a deu persones, comptant-hi els nens, i de dos nuclis de convivència, per fer els àpats tradicionals.


"Prudència i serenitat"

El repunt de les dades epidemiològiques d'aquest dimarts ha estat respost amb una crida a la "serenitat" i a la "prudència" per part de diversos experts, que remarquen la necessitat de disposar de les dades d'uns quants dies més per veure si estem davant d'una oscil·lació o d'un canvi de tendència.

Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, si la tendència es confirma ha admès: "Ens hem de preocupar, perquè vol dir que quan s'han afluixat una mica les mesures hem tornat a tenir contagis."

 

Veïns de Barcelona fan cua en el recinte modernista de Sant Pau per participar en un cribratge massiu (EFE/Alejandro García)


Ha apuntat, però, que el repunt de casos podria ser fruit dels cribratges massius que s'estan fent, que permeten detectar casos asimptomàtics, que fins ara no es detectaven.


Hi haurà tercera onada

En declaracions a Catalunya Ràdio, Campins ha advertit: "Si ens relaxem tindrem una pujada important de la corba i no arribarem al Nadal en les condicions que voldríem".

I ha donat per fet que hi haurà tercera onada de pandèmia.

"La tercera onada pot arribar, i és gairebé segur que arribarà. El que volem és que arribi com més tard millor."


Preguntada sobre el pont de la Puríssima, Campins ha demanat a la ciutadania que no marxi pel pont, perquè cal respectar la recomanació de limitar al màxim la mobilitat.

I ha afegit: "A la segona residència o allà on vagin facin una vida sense interaccions més enllà del seu grup de convivència si nó tot això que hem estat passant aquests mesos no servirà de res".

 

Una sanitària obté una mostra durant el cribratge massiu al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona (EFE/Alejandro García)


Daniel López Codina, investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya, dona per fet que les dades epidemiològiques empitjoraran.

"Que tindrem una pujada i que serà consolidada, és evident, perquè les mesures preses el dia 23 impliquen augmentar els contactes, els contagis, la Rt."


En declaracions a TV3 ha admès, però, que "aquest augment l'esperàvem una mica més tard", a partir dels catorze dies des de l'inici de la desescalada.


Menys ingressos i menys morts

Aquest dimecres, el Departament de Salut ha notificat 1.462 contagis nous en les últimes vint-i-quatre hores.

Ara per ara hi ha 1.674 persones amb Covid-19 hospitalitzades, de les quals 449 són malalts crítics a les UCIs.

 

 


El nombre total de pacients Covid als hospitals ha baixat en 44 persones, i a les unitats de cures intensives n'hi ha cinc menys que el dia abans.

En les últimes vint-i-quatre hores, a Catalunya 39 persones han mort per la pandèmia, que en total ha causat 15.967 víctimes mortals.

 

 


Com acostuma a passar, les dades d'hospitalitzacions i de morts mantenen una tendència positiva, a la baixa, perquè els ingressos i les defuncions es produeixen amb dies de retard respecte a la detecció de la malaltia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut