La variant de la Covid detectada al Regne Unit és més contagiosa en totes les edats
La seqüenciació, com la que es fa en aquest laboratori d'Aalborg, a Dinamarca, permet identificar les variants del SARS-CoV-2 (Ritzau Scanpix/Henning Bagger via Reuters)

La variant de la Covid detectada al Regne Unit és més contagiosa en totes les edats

El 15,5% dels contactes directes amb malalts acaben també infectats, un 17% d'augment respecte a les variants anteriors

Xavier DuranActualitzat

La variant del SARS-CoV-2 detectada al Regne Unit és més contagiosa,  però la distribució per edats o sexe és semblant a la d'altres variants.

Aquesta és la conclusió d'un informe del Public Health England, que actualitzava dades a primers de gener.

Les dades de casos de la nova variant entre el 20 de setembre, data del primer cas conegut, i el 4 de gener, indiquen que els percentatges respecte al total havien augmentant en certes franges d'edat.

Així, si els infants de 0 a 9 anys significaven el 4,0% amb el conjunt de variants, eren el 6,1% amb la nova. I les franges de 30 a 39 i de 40 a 49 anys també estaven representades amb percentatges superiors al conjunt de totes les variants.

Això no significa necessàriament més casos, sinó que aquestes edats representen un percentatge superior, considerant només la nova variant.

En canvi, el percentatge de casos a la franja de 10 a 19 anys era menor.

Però calia tenir en compte que durant bona part d'aquesta període hi havia un confinament que afectava gairebé tothom menys les escoles.
 

Més contagis a totes les franges

Un altre quadre que aporta l'estudi presenta dades que permeten veure la capacitat de contagi de la variant. I aquí s'observa que els casos pugen a totes les franges. És a dir, és més contagiosa.

La taula s'elabora amb el percentatge de casos confirmats respecte al total de contactes produïts. És el que s'anomena atac secundari, contagis que es produeixen en grups propers com la família o entre els que comparteixen habitatge.

Si es prenen el total de casos, s'observa que amb les variants anteriors s'encomanaven el 13,2 dels contactes directes. En canvi, amb la nova variant era del 15,5%.

És a dir, per cada 100 contactes hi hauria, de mitjana, 15,5 nous casos.

I aquest augment de contagis es produeix en totes les franges, si bé en algunes la pujada és més important. Així, la franja on augmenta més és precisament la de 0 a 9 anys, on ho fa un 43% -de 6,2 a 8,9% de contagis respecte al total de contactes.

Molt a prop de situen altres franges, per aquest ordre: de 40 a 49 anys, de 50 a 59 i de 30 a 39.

Quant als casos per sexe, el percentatge de casos és lleugerament superior en dones, tant per al conjunt de variants com per a la nova.


Més estudis per esbrinar-ne les causes

El resum és que la variant VOC 202012/01 -o B.1.1.7- té més capacitat de contagi i que per això s'escampa més, però que això es produeix en totes les franges d'edat, si bé algunes es veuen més afectades en percentatge. En tot cas, si és més contagiosa cal encara més precaució.

Per això, és veritat, com s'ha dit, que amb la nova variant els infants es contagienmés. Però això és cert per a totes les franges d'edat. Tothom s'infecta més amb la nova variant.

Tot i així, a mesura que hi hagi més dades i es facin més estudis, potser es podrà esbrinar per què en algunes franges d'edat el percentatge de contagis augmenta més que en d'altres.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Regne Unit
Anar al contingut