La Vall d'Aran vol capturar i repatriar l'os Goiat pels repetits atacs a ramats

RedaccióActualitzat

El ple del Conselh Generau d'Aran ha decidit, per unanimitat de tots els grups polítics, demanar a la Generalitat la captura i la repatriació de l'os Goiat, que va ser alliberat fa dos anys procedent d'Eslovènia.

La decisió s'ha pres després dels diversos atacs mortals a ramats, alguns molt a prop de pobles de la Vall d'Aran. Creuen que Goiat té un comportament anòmal i una fixació pel bestiar equí.

 

 

Les muntanyes del Pirineu són muntanyes humanitzades, que tenen una important activitat ramadera i lúdica, que ha de poder ser compartida amb la presència de l'os. Per això, el Consell creu que si hi ha un exemplar que posa en risc aquesta convivència s'han de prendre mesures per mantenir l'equilibri.

Goiat és l'únic exemplar que porta un collar de seguiment per GPS, que permet seguir-ne tots els moviments, però amb un decalatge de sis hores, cosa que fa difícil localitzar-lo en temps real.

Una comissió d'experts prendrà la decisió

Des de la Generalitat, el director General de Medi Natural, Ferran Miralles, reconeix que l'os Goiat té un comportament problemàtic, però creu que un sol exemplar no ha de posar en perill el programa de reintroducció de l'os al Pirineu. Miralles ha explicat que la decisió del futur de l'os la prendrà una comissió d'experts basant-se en un protocol ja establert i ha avançat a Catalunya Ràdio el pla que se seguirà:

"Hi haurà personal nostre per ajudar-los a tenir-lo allunyat. Esperarem el dictamen dels experts i després, a nivell institucional i amb l'assessorament tècnic, es prendrà la decisió."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut