José Montilla i Francesc Boya, durant l'última visita del president de la Generalitat a la Vall d'Aran. (Foto: ACN)
José Montilla i Francesc Boya, durant l'última visita del president de la Generalitat a la Vall d'Aran. (Foto: ACN)
Barcelona

La Vall d'Aran quedarà fora de la vegueria de l'Alt Pirineu

La Vall d'Aran quedarà exclosa de la futura vegueria de l'Alt Pirineu, segons ha acordat el tripartit. Una esmena que a la llei de vegueries permetrà que l'Aran deixi de formar part de la vegueria un cop l'Estat modifiqui l'organització territorial i deixi la Vall fora de la província de Lleida. El síndic de l'Aran, Francesc Boya, s'ha mostrat satisfet amb aquest fórmula que, segons diu, permet el "perfecte encaix" de la zona en el marc de la Constitució i l'Estatut, al mateix temps que respecta la singularitat del territori.

Actualitzat
El canvi acordat pel tripartit preveu que la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran es transformi només en la de l'Alt Pirineu un cop l'Estat hagi aprovat els canvis territorials en la província actual de Lleida. Aquest pas suposarà que integrin la vegueria les comarques de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Amb el canvi, el Consell General d'Aran també assumirà les competències previstes per a la vegueria. 

El síndic d'Aran, Francesc Boya, considera que el PSC, ERC i ICV-EUiA "han escoltat les aspiracions del poble aranès" i permetran "reforçar el rang de la Vall com a entitat territorial singular dins de Catalunya". Boya va criticar públicament la llei de vegueries pel fet que l'Aran s'inclogués en una vegueria, per això es va abstenir en l'admissió a tràmit de la llei, malgrat formar part del grup del PSC al Parlament. 

La llei continuarà el tràmit aquest dijous, quan el Parlament n'aprovarà el dictamen. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut