Protesta dels lletrats de l'administració de la Justícia a Madrid (EFE/Mercedes Ortuño)

La vaga indefinida de lletrats de l'administració de la Justícia fa perillar judicis

L'aturada de lletrats que s'encarreguen d'organitzar el jutjat, autoritzar els pagaments judicials i de donar fe pública en un registre provoca suspensions de judicis a Catalunya

Els lletrats de l'administració de la Justícia, els antics secretaris judicials, han iniciat aquest dimarts una vaga indefinida. El col·lectiu ja va fer aturades al novembre i al desembre, però, asseguren, el Ministeri de Justícia no ha complert amb el compromís d'adequar els sous a les noves atribucions que tenen.

Per això ara comencen una aturada indefinida, per reclamar que se'ls adeqüi el salari a la càrrega que progressivament han anat assumint. Reivindiquen que les seves condicions salarials s'equiparin a les de jutges i fiscals i diuen que fa 12 anys que estan en aquesta lluita i que el  Ministeri es nega a complir els acords signats.

Els lletrats de l'administració de Justícia són els encarregats d'organitzar el jutjat, d'autoritzar els pagaments judicials i de donar fe pública en un registre. La vaga implica la suspensió de vistes i judicis

Cartells per la vaga dels lletrats de Justícia a Girona (ACN)

Seguiment desigual

La vaga ha tingut un seguiment d'un 28% a tot l'Estat, segons el Ministeri, mentre que els sindicats eleven la xifra a un 80%. Ha estat una mobilització desigual segons el lloc.

A Barcelona, per exemple, ha tingut poca incidència, però, al Palau de Justícia de Girona, la vaga ha comportat la suspensió dels dos judicis que hi havia fixats per aquest dimarts a l'Audiència. Un contra un acusat de fingir un accident de trànsit el febrer del 2011 per cobrar la indemnització de l'asseguradora i un altre per un delicte continuat d'apropiació indeguda, presuntament comès per la presidenta i la vicepresidenta d'una entitat urbanística de Vidreres (Selva) els anys 2012 i 2014.

Mentre duri la vaga, es mantindran els assenyalaments considerats essencials i els serveis mínims. Es tracta dels serveis de guàrdia, les mesures cautelars o provisionals, les causes amb pres, les actuacions del Registre Civil, les relacionades amb la violència de gènere i les actuacions processals ja assenyalades en què hi hagi citats un menor o una persona amb la capacitat modificada judicialment.


Molestos amb el Ministeri

Els lletrats estan molt molestos per les declaracions que va fer el secretari d'Estat de Justícia aquest dilluns, que consideren molt greus. En roda de premsa, Tontxu Rodríguez va dir. 

"Aquesta vaga dels lletrats és una vaga política, sense cap finalitat professional i contra el poble"

El col·lectiu, però, reivindica la importància de la seva feina. Ho ha explicat la portaveu de la Unió Progressista de Lletrats de l'Administració de Justicia, Cristina Llaras:

En un dia es poden suspendre milers de judicis, milers de declaracions de compareixences assenyalades, de conciliacions, en l'àmbit laboral, en matèria d'acomiadaments. Les nostres funcions són importants i, per tant, si nosaltres no formem part de l'engranatge de la Justícia, la Justícia es para.

 

Concentració a Madrid

Aquest dimarts s'han concentrat a Madrid lletrats de tot Espanya, on han manifestat el seu desacord i malestar. En altres punts, com Sevilla, també han sortit al carrer per fer-se sentir.

Concentració de lletrats de l'administració de Justícia a Sevilla

A més dels judicis, la vaga indefinida de Lletrats de l'Administració de la Justícia també comportarà la paralització de la gestió del compte de consignacions judicial, que a Espanya mou un total de 32 milions d'euros cada dia. Es tracta del compte on es dipositen els diners relacionats amb algun procediment que està en marxa, com una fiança, uns diners embargats o garanties econòmiques per pagar possibles indemnitzacions.

I això no només en causes penals, sinó també en l'àmbit civil i mercantil, com quan hi ha una situació de suspensió de pagaments i s'embarguen comptes corrents.

 

 

Anar al contingut