Barcelona

La vaga dels conductors d'autobusos continuarà els tres pròxims dijous

Els cinc dies consecutius de vaga dels conductors d'autobusos de Barcelona arriben al punt final amb l'anunci que els treballadors s'aturaran els tres pròxims dijous d'aquest mes de març, i a partir d'aquí tornaran a plantejar la seva estratègia de protestes. Aquesta és la decisió que ha pres l'assemblea de treballadors d'aquest divendres, al mig de la Via Laietana. El manteniment de les protestes, precisament, és el motiu pel qual TBM es nega a negociar. No vol, diu, participar en l'espectacle mediàtic que organitzen els sindicats, ni asseure's a negociar fins que finalitzi la vaga.

Actualitzat
Els conductors d'autobusos de Barcelona han tancat la setmana de vaga tal com la van començar: amb una assemblea al mig de la Via Laietana. Els dos sindicats que convoquen la protesta, la CGT i ACTUB, han proposat mantenir les mobilitzacions i l'assemblea s'hi ha mostrat a favor.

Els treballadors faran vaga els tres pròxims dijous, i si en el tercer, el 27 de març, no s'ha arribat a un acord "o no s'ha posat sobre la taula el tema", ha assegurat el delegat de la CGT de TMB, Josep Gatganté, es tornaran a debatre altres tipus de mobilitzacions, tot i que és poc probable que es convoqui una vaga indefinida.

També s'ha acordat que si hi ha una taula de negociació hi participaran afiliats d'altres sindicats com a assessors, per demostrar que "no es tracta d'una lluita de només dos sindicats, sinó dels treballadors dels autobusos en general".

L'assemblea s'ha fet davant la seu de Comissions Obreres, que estava acordonada pels Mossos d'Esquadra. Aquest ambient tens ha fet suspendre una reunió que tenien prevista els secretaris generals de Comissions i UGT per mirar de desbloquejar el conflicte. De fet, aquests dos sindicats i un tercer, el SIT, sumen majoria al comitè d'empresa i estan valorant obrir negociacions amb l'empresa. La direcció de Transports Metropolitans veu amb bons ulls aquesta possibilitat.

En canvi, els sindicats convocants de la vaga diuen que no donaran suport als acords a què puguin arribar comitè d'empresa i TMB al marge del col·lectiu dels conductors.

Inici de la jornada

Els autobusos han pogut sortir de bon matí de les cotxeres amb normalitat per complir els serveis mínims. Això sí, ho han fet enmig d'un fort dispositiu de seguretat. Tot i això, s'han registrat alguns retards, que l'empresa atribueix a les mesures dilatòries dels piquets informatius. Transports Metropolitans de Barcelona també ha denunciat 12 sabotatges a vehicles, entre els quals el trencament del retrovisor d'un autobús de la línia 157 a la carretera de Collblanc o la punxada d'una roda d'un vehicle de la línia 33 quan anava a entrar en servei.

Amb aquests ja són 48 el nombre de sabotatges des que diumenge a la nit va començar la vaga i 150 des de l'inici del conflicte laboral, el mes de desembre passat. Pel que fa a expedients disciplinaris a conductors, aquesta setmana se n'han obert un total de 22.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut