La vaga de metges i els mercats copen la campanya d'avui

La vaga de metges, la credibilitat d'Espanya als mercats internacionals, i també la immigració són alguns dels aspectes que més destaquen en la campanya electoral d'avui.

Actualitzat
El candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, en un debat econòmic a Madrid ha demanat una major intervenció del Banc Central Europeu per intentar evitar els atacs a l'euro i reduir el diferencial del deute: "El que li demano al Banc Central és que d'una vegada per sempre adopti les decisions que ha d'adoptar, que surti amb valentia i que digui al món sencer que no està disposat que s'especuli amb l'euro, i que està disposat a posar tota la seva potència financera, que és molta, en defensa del deute dels països que, a més, tenen fonaments econòmics que no són coherents amb les pressions a què estan sotmesos. Que diguin que es gastaran tot el que s'han de gastar." Rubalcaba ha afegit que tindrem més problemes amb l'energia que amb el cost del sistema sanitari.

Coincidint amb vaga convocada per avui i demà a la sanitat pública, la candidata del PSC, Carme Chacón, s'ha solidaritzat amb el col·lectiu de metges, tot i admetre que pot afectar el conjunt dels ciutadans. Chacón ha demanat un cop més al govern que aturi les retallades: "La vaga no és una bona notícia per als usuaris de la sanitat, però és fruit de les retallades salvatges que el govern de Convergència i Unió està aplicant a la nostra sanitat, a la mala gestió. És fruit de la mala gestió i és fruit de la incapacitat negociadora d'aquest govern. Ha tornat a tenir una altra oportunitat per aturar aquestes retallades." La candidata socialista ha visitat aquest matí el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

El candidat de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, no creu que la vaga de metges d'avui i demà afecti el resultat electoral: "Crec sincerament que no; no té per què afectar el resultat de la campanya electoral, ja els agradaria a alguns que afectés, però crec que no té per què afectar." Duran i Lleida, que aquest matí ha visitat un centre de formació professional a Barcelona, ha assegurat que aquesta és la gran assignatura pendent de Catalunya i del conjunt de l'Estat: "Aquest és el repte que té pendent aquest país, que té pendent Catalunya i que té pendent Espanya. Tenim un rendiment escolar important al conjunt de l'Estat, amb fracàs, i necessitem obrir aquestes portes de la formació professional a la gent jove, cosa que ens permetria reduir l'atur i ens permetria comptar en tots els sectors productius del nostre país amb professionals d'alta qualitat." Duran ha visitat el centre d'estudis Monlau, la primera escola de formació professional de mecànics de taller.

El PP proposa expulsar els immigrants legals que delinqueixin de manera reiterada. Per això caldria una reforma del Codi Penal i de la llei d'estrangeria. Jorge Fernández Díaz, cap de llista per Barcelona: "Considerem que són persones que han entrat legalment a Espanya, que tenen dret a viure legalment al nostre país, però són persones que no han vingut a treballar, que no han vingut a integrar-se, sinó que han vingut a delinquir, a fer del delicte la seva forma de vida." El PP també vol instaurar una nova pena, es tracta de la presó permanent revisable, que s'aplicaria en els delictes més greus. En relació a la vaga dels metges, el candidat popular ha defensat el dret de vaga, però ha reclamat que sigui compatible amb el compliment dels serveis mínims per no posar en perill la salut dels usuaris.

El candidat d'Esquerra, Alfred Bosch, insta la resta de formacions a deixar de banda els seus interessos per arribar a acords per fomentar l'ocupació. Ho ha dit en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio": "Quan es tracti de generar feina no aniran per davant els interessos de partit. Jo crec que aquí ens hem de posar d'acord perquè és una prioritat i és urgent, la qual cosa no vol dir fer un govern de concentració nacional, compte. Quan es tracta de generar feina, pactes puntuals, jo crec que els hem de fer; estem obligats a fer-los perquè ens hi juguem el futur de la gent, el benestar de la gent."

Joan Coscubiela ha rebut avui el suport de personalitats del món cultural, acadèmic i professional. La cantant Maria del Mar Bonet, l'editor Xavier Folch o l'historiador Josep Fontana, noms que se sumen a l'escriptora Maruja Torres o al sociòleg Manuel Castells. "Estem començant a aconseguir un dels nostres objectius: consolidar el vot tradicional d'Iniciativa i d'Esquerra Unida i Alternativa i ampliar el nostre vot a babord i estribord." El candidat ecosocialista no ha volgut donar el seu suport explícit a la vaga de metges, però ha dit que és producte de les retallades.

Nota de la redacció:
Els fem notar que en tots els espais informatius del 324.cat, la cobertura de la campanya electoral no respon a criteris estrictament periodístics, sinó a l'ordre d'aparició dels partits i la durada de les informacions que fixa el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i que s'emparen en la llei electoral espanyola. Els professionals no hi estem d'acord, perquè considerem que això condiciona el dret a la informació de la ciutadania i per això no firmem les informacions del portal.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut