La vaga d'Alsina Graells afecta les connexions amb la Catalunya central i el Pirineu
Els treballadors d'Alsina Graells es manifesten a l'estació de Berga (ACN)

Seguiment ampli de la vaga d'Alsina Graells, que ha respectat els serveis mínims

La vaga, que durarà tres dies, afecta les connexions per carretera amb la Catalunya central i el Pirineu

Actualitzat

Aquest dijous hi ha hagut la primera de les tres jornades de vaga dels conductors d'Alsina Graells, que ha tingut un seguiment molt ampli. No hi ha hagut incidents i s'han respectat els serveis mínims. L'aturada ha afectat, sobretot, el transport públic per carretera de la Catalunya interior i el Pirineu, i a l'enllaç d'aquestes zones amb Barcelona.

La plantilla de l'empresa d'autocars Alsina Graells es queixa de la pèrdua de poder adquisitiu.

A Lleida, l'aturada afecta els viatgers que van o tornen de Barcelona, Andorra, la Vall d'Aran, i pobles de les Garrigues i l'Urgell. A la Catalunya Central afecta els trajectes en autocar del Solsonès, el Bages i el Berguedà, sobretot en la connexió amb Barcelona.

La connexió directa entre Andorra i Barcelona també queda molt afectada, perquè només es faran dos dels vuit serveis d'anada i tornada habituals que assumeix una empresa agregada.
 

Protesta dels conductors d'Alsina Graells a Lleida 

A les hores punta es manté el 40% del servei i a les hores vall, el 20%, segons els serveis mínims.

De moment hi ha convocats tres dies de vaga però si l'empresa no s'avé a negociar, no es descarten noves mobilitzacions.


Sentències incomplertes

Els treballadors, uns 150 a tot Catalunya, es queixen que l'empresa, que des del 2009 està en mans de la multinacional ALSA, no els vol pagar uns complements salarials reconeguts de fins a 15.000 euros per persona. Ramon Vilà, secretari comitè empresa:

"El grup ALSA guanya 119 milions d'euros l'any passat, i a nosaltres no ens poden pagar una mica més? No poden pagar el què ens han de pagar? No un augment de sou sinó el què és just. A poc a poc el nostre poder adquisitiu està tan baix que són treballadors pobres."


Xavier Poblet, portaveu del comitè de vaga, explica que reclamen que l'empresa compleixi la sentència judicial ferma que l'obliga a respectar les variables de vacances.

"Ens hem vist obligats a fer vaga per la negativa de l'empresa a aplicar una sentència del Tribunal Suprem i a no voler retornar una hora diària que durant 9 anys hem estat lliurant desinteressadament. Per tot això fem vaga i, a la vegada, demanem disculpes als nostres usuaris."

Durant 9 anys els xofers han fet de dues hores que dediquen a posar a punt els vehicles -una abans d'iniciar el trajecte, i una altra hora en acabar-lo- van una a càrrec de l'empresa i una altra a càrrec del treballador. 

 

Seguiment i mobilització

A Vielha, els 15 conductors de l'empresa Nex Continental del grup Alsa s'han sumat a la vaga i s'han concentrat a la parada principal. 
 

Manifestació dels conductors d'Alsina Graells a Vielha.

Els conductors d'Alsina Graells a Berga també s'han concentrat a l'estació d'autobusos de Berga.

Després de la protesta a Berga, els conductors han anat cap a Manresa per fer una acció de denúncia similar.
 

Els empleats han informat de la vaga als usuaris i assegurat que es compliran els serveis mínims (ACN) 

El Comitè de vaga calculava a primera hora un seguiment de la vaga d'entre el 75 i el 80%.


A mig matí els empleats de Berga que són una 35, han seguit la protesta en un 100%, segons Mario Garcia Gómez, xofer i membre del comitè de vaga, només han treballat els afectats pels serveis mínims que han assegurat que es respectaran escrupolosament.

"Tant d'anada com de tornada, es compliran els serveis mínims al 100 per 100, els viatgers poden estar-ne segurs. Perquè els viatgers són gent que coneixem en els línies curtes, són amics, són els nostres veïns i no tenen cap problema amb nosaltres i ja coneixen els problemes que hem tingut des de que som ALSA."


Els empleats han informat els usuaris que, en molts casos no tenien coneixement de la vaga. Els passatgers, en general s'han mostrat comprensius amb la protesta i les reivindicacions.
 

Estació d'autobusos de Berga on el seguiment  de l'aturada és del100%, segons el comitè de vaga (ACN)
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut