Vacunació en una unitat mòbil de la Creu Roja, als afores de París

La vacunació obligatòria s'obre pas a Europa malgrat el rebuig i els dubtes legals

Països com Itàlia, França o Grècia podran sancionar al setembre els professionals sanitaris o de l'àmbit educatiu que es neguin a vacunar-se

Virgínia Arqué Nueno

A les portes d'una sisena onada, amb la imparable expansió de la variant delta i la certesa que al setembre no s'aconseguirà l'esperada immunitat de grup, creix el debat sobre si cal, o no, fer obligatòria la vacuna anti-Covid, ja sigui per a tothom o només per a col·lectius com el personal sanitari o l'educatiu.

A Espanya, la vacunació és voluntària i no pot ser motiu d'acomiadaments ni es pot exigir a ningú per accedir a un lloc de feina. Fer-ho vulneraria drets com el de la intimitat, la protecció de dades o el lliure accés a un lloc de treball.

Diversos països europeus, com Itàlia, França o Grècia, però, ja han decretat mesures que obliguen alguns col·lectius a vacunar-se, principalment, personal sanitari però també, a partir del setembre, professorat i personal de centres educatius, estudiants universitaris i altres professionals tant de l'àmbit públic com del privat.

Manifestacions a Grècia contra la vacuna obligatòria

A Grècia, la vacunació serà obligatòria per al personal sanitari i de farmàcies a partir de l'1 de setembre. Una polèmica mesura que entrarà en vigor la setmana vinent i que afecta els treballadors tant de centres públics com privats, a qui es podrà suspendre el contracte si es neguen a vacunar-se.

Milers de professionals s'hi ha pronunciat en contra en manifestacions multitudinàries per tot el país aquest dijous, la mateixa setmana que Grècia ha batut el rècord de contagis en un sol dia de tota la pandèmia: 4.608 nous positius en 24 hores.

Manifestacions aquest dijous a Atenes contra la vacunació obligatòria del personal sanitari (Reuters/Louiza Vradi)

L'avanç de la variant delta i el baix ritme de vacunació, que ha caigut en picat a l'estiu, ha portat el govern grec a ampliar l'obligatorietat de vacunar-se, ja sigui de forma directa o indirecta, més enllà de l'àmbit sanitari.

A partir del 13 de setembre, tots els treballadors del sector públic i privat que no s'hagin vacunat s'hauran de fer una o dues proves setmanals i pagar-les de la seva butxaca, al cost de 10 euros per test, en funció de la feina que facin. Una mesura que afecta també el professorat de tots els nivells educatius i els estudiants universitaris. Només n'estaran exempts els alumnes de primària i secundària.

El 59% dels ciutadans grecs han rebut almenys una dosi d'un vaccí i el 56% la pauta completa, unes taxes que el govern vol ampliar per acostar-les, almenys, a les d'Espanya i Portugal.

Itàlia, el primer a aprovar-la

La vacunació del personal sanitari també és obligatòria Itàlia. A l'abril, el govern va aprovar un decret, que ha estat recorregut davant la justícia, que obliga a vacunar-se "tothom que desenvolupi la seva activitat en estructures sanitàries públiques i privades, estructures socials i assistencials públiques i privades, farmàcies, parafarmàcies i despatx professionals."  

Una mesura que també s'ampliarà, al setembre, al sistema educatiu. Tot el personal d'escoles, instituts i universitats, inclòs el professorat, haurà de presentar un certificat de vacunació o una prova conforme ha passat la malaltia per poder treballar. Si no ho fan, no podran anar a la feina i se'ls congelarà el sou. La mesura afecta també els estudiants universitaris, que necessitaran el certificat Covid per entrar a l'aula.

I a França serà el 15 de setembre quan entri en vigor la llei que permet sancionar els treballadors sanitaris que no estiguin vacunats, fins i tot amb la suspensió de feina i sou. Una mesura que s'afegeix al passaport de vacunació, ja vigent per entrar en establiments com bars, restaurants, cinemes o teatres i que també ha estat  polèmic.

A més de França i Grècia, també altres països com Àustria i Dinamarca han implantat el certificat Covid per accedir a comerços o espectacles per forçar la població a vacunar-se davant una pandèmia que no dona treva.

Usuaris esperant en un punt de vacunació massiva a França (Reuters/Enric Gaillard)


Catalunya no s'ho planteja

A Catalunya, segons dades de Salut, ja hi ha 5.644.718 persones amb almenys una dosi d'alguna de les vacunes homologades i més de 5 milions amb la pauta completa (5.157.358).

A més, gairebé el 92% dels treballadors de les residències té la pauta de vacunació completa i el 93% en el cas dels d'atenció primària i hospitalària. La legislació actual no permet a entitats o empreses multar ni obligar un treballador a vacunar-se i, amb la llei de protecció de dades a la mà, un empleat tampoc està obligat a dir si està vacunat o no.

De tota manera ja hi ha qui demana que es faci el mateix que a França i s'obligui a vacunar els treballadors que tenen cura de malalts o gent gran i que encara no ho han fet.

César Sánchez, director Oficina Prevenció Riscos Laborals Foment del Treball creu que es podria fer una excepció amb el personal sanitari:

"És possiblement el sector més afectat i amb què probablement s'hauria de fer una excepció al més aviat possible per intentar que puguin complir amb la responsabilitat de cura de persones grans i malalts. Podrien fer-ho de millor manera si poguessin obligar que tot el personal de l'àmbit sociosanitari estigui vacunat."

 

Joves a punt de vacunar-se en un punt de vacunació massiva de Lleida (ACN/Salvador Miret)


Obligatori a Disney, Facebook o Golman Sachs

Als Estats Units, en canvi, cada dia hi ha més empreses que obliguen els seus treballadors a vacunar-se. Ja ho han fet moltes de les grans companyies com Disney, Chevron, Google o Facebook.

També el diari Washington Post. El seu personal, que ara teletreballa, tornarà a la feina presencial al setembre, tres dies la setmana, però tothom que vulgui entrar a les instal·lacions haurà d'estar vacunat. Fins i tot Golman Sachs, el líder en banca d'inversió, exigirà a treballadors i clients el certificat de vacunes per entrar a les seves oficines, com es pot veure en aquest vídeo:

Algunes companyies aèries ja sancionen els treballadors que es neguin a vacunar-se. A Delta Airlines, per exemple, la multa és de 200 euros al mes.

La vacunació també està estancada als Estats Units, on les mesures de prevenció contra la Covid estan en mans dels governs estatals. De fet, fins al juliol, quan es van tornar a disparar els índexs de contagi, no es va tornar a imposar l'obligatorietat de l'ús de la mascareta a l'interior dels locals. I només en alguns estats, com a Califòrnia o a la ciutat de Nova York s'obliga els funcionaris a estar vacunats o fer-se un test cada setmana.

L'administració Biden s'està plantejant, però, davant l'avanç de la variant delta, exigir el mateix als dos milions de funcionaris federals.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut