La vacunació infantil s'encalla pels contagis de l'òmicron i la baixa sensació de risc

L'alt nombre de contagis durant la sisena onada i la baixa percepció de risc d'infecció greu entre els infants han frenat el ritme de vacunació

Clara Pàmies CodinaActualitzat

Ara fa dos mesos que va començar la vacunació contra la covid-19 a la població infantil. Va començar amb força, però ara està estancada. Tot i això, més del 42?% de la població entre 5 i 11 anys té, com a mínim, una dosi de la vacuna i més d'un 5%, la segona.

Gairebé un 10% té la pauta completa. La sisena onada de la pandèmia va enxampar els nens i nenes sense cap dosi o amb només una. I s'han convertit en la franja d'edat amb més incidència. L'alt nombre de contagis i la baixa sensació de risc entre els infants, però, han frenat el ritme de vacunació.

Un dels arguments per vacunar els infants va ser aturar la transmissió del virus. Però ben aviat l'òmicron va canviar el paradigma. I és que aquesta variant s'escapa més de les vacunes, que no poden evitar el contagi, però sí la malaltia greu.

El pediatre i vocal de la Societat Catalana de Pediatria, Pepe Serrano, defensa que "el percentatge de població que emmalalteix amb la vacuna és menor que el no vacunat. Per tant, no són esterilitzants, però tampoc són intranscendents en la transmissió comunitària". Tot i això, el pediatre de la Unitat de Malalties Infeccioses del Vall d'Hebron admet que "aquest argument de benefici comunitari podia explicar-se a l'inici de la campanya vacunal, però ara mateix no té gaire recorregut". I justifica la vacunació infantil per al seu propi benefici.

Aquest canvi de criteri ha fet dubtar diverses famílies sobre si cal o no vacunar les criatures, en un moment en què els casos van a la baixa, es relaxen les restriccions i els casos greus són comptats.

Quin efecte té la malaltia entre infants i adolescents?

Segons dades del Departament de Salut, la meitat dels infants passen la malaltia sense símptomes, i ni un 1% requereix ingrés hospitalari. El percentatge baixa fins al 0,016% en el cas dels ingressos en unitats de cures intensives. Els pediatres, però, alerten que hi ha excepcions.

"Les vacunes són segures. Tot i que el risc de malaltia entre aquesta població és baix, no és nul", explica el pediatre i investigador de l'ISGlobal Quique Bassat.

Serrano remarca que en la franja dels adolescents hi ha hagut un descens significatiu de la incidència dels quadres inflamatoris multisistèmics en adolescents vacunats respecte dels no vacunats. Aquest quadre és una resposta inflamatòria de diferents òrgans del cos, que pot sortir entre quatre i sis setmanes després de la infecció per covid.

També estudien els casos de covid persistent entre els més petits. Estudis del Regne Unit i els Estats Units destaquen que entre un 1 i un 4% dels infants contagiats han tingut símptomes compatibles amb la covid persistent. Ara estudiaran si després d'aquesta sisena onada el percentatge augmenta.

Els pediatres també recorden que haver passat la malaltia ofereix immunitat natural, però passades vuit setmanes cal reforçar-la amb la vacuna. El protocol indica que en cas d'haver passat la covid, només se'ls administrarà una dosi. Si la infecció l'han passat entre dosis, caldrà esperar vuit setmanes des del contagi. El motiu, segons els experts, és que quan es passa la malaltia i s'administra una dosi de la vacuna es produeix un reforç immunitari potent. En canvi, quan la malaltia es passa entre dosis, se suposa que hi ha una certa fallada de la primera dosi.

Administrar la vacuna als infants, diuen, pot ser igualment una bona resposta davant el futur incert d'aquesta pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut