Fumadors i infants de 6 mesos a 5 anys, nous grups a qui s'aconsella vacunar-se de la grip

S'administraran 3.000 dosis intranasals a infants com a prova pilot per evitar la punxada

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, es vacunarà contra la grip els nadons a partir de sis mesos i els nens fins als cinc anys. La vacuna es posarà als CAP, perquè els infants hi puguin anar acompanyats dels pares, i es farà una prova pilot per administrar-la de manera intranasal, per evitar una punxada.

En concret, s'administraran 3.000 dosis intranasals amb l'objectiu de contrastar "l'eficiència i efectivitat" d'aquest mètode, ha explicat aquest divendres el conseller de Salut, Manel Balcells. 

En campanyes anteriors, els infants en aquesta franja d'edat només rebien la vacuna en cas de tenir asma o malalties pulmonars, però enguany s'oferirà a tots els infants d'aquestes edats. 

Tot i que en infants la mortalitat per grip és mínima, els experts consideren que aquesta part de la població és la que més contribueix a propagar el virus. De fet, la vacunació en aquest grup d'edat està aconsellada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ja l'administren dotze països europeus. Salut espera que es vacunin entre un 40 i un 50% d'infants de sis mesos a cinc anys.

Tant per als adults com per als infants només es recomana una sola dosi de la vacuna antigripal durant la campanya, a menys que la persona tingui condicions de risc. 


Vacuna de la grip per a persones fumadores 

Una altra de les novetats de la campanya és que la vacuna de la grip s'inclou també, a tot l'Estat, per a les persones fumadores. Es calcula que hi ha 1,6 milions de persones que fumen, a Catalunya, segons dades del Departament de Salut. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha avisat: 

"Les persones que fumen tenen més risc d'hospitalització per grip"

A més, la vacuna també està indicada per a docents i per a persones amb exposició laboral directa a ocells domèstics i salvatges, així com a porcs o altra fauna silvestre. 

S'estima que, l'any 2019, la vacunació de la grip va evitar un 37% de morts, un 40% d'ingressos a l'UCI i un 26% de les hospitalitzacions atribuïbles a la grip en majors de 64 anys a Espanya, com ha exposat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. 


Campanya conjunta covid-grip a partir de dimarts

Pel que fa a la vacunació conjunta de la grip i la covid, la campanya arrencarà el dimarts 26 de setembre, primer a les residències i les persones que estan en atenció domiciliària.

A partir del 16 d'octubre s'ampliarà al col·lectiu de persones més grans de 60 anys o amb patologies prèvies, a més del personal sanitari i de residències. 

L'objectiu del Departament de Salut, ha explicat el conseller, és que el 75% de persones de més de 60 anys estiguin vacunades, així com el 75% del personal sanitari i el 60% d'embarassades i persones amb condicions de risc. Balcells hi ha afegit: 

La covid està aquí. La grip està aquí. I la vacunació és la mesura que ens permet que no es compliquin les patologies. 

Entre covid i grip, el Departament ha comprat 1.750.000 dosis, 110.000 més que l'any passat. 

 

La vacuna de la covid ja no és per a tota la població

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que la vacunació de la covid entra en una fase de "normalitat epidemiològica" i ja no es recomana a tota la població. 

Així, tenint en compte la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, el Departament de Salut considera que fins al final de la campanya no es justifica la vacunació contra la covid-19 en persones no incloses en els grups on es recomana la vacunació.


A qui es recomana vacunar-se de la grip i la covid?

Les persones a qui s'aconsella vacunar-se de la covid i la grip són aquelles que tenen més de 60 anys, embarassades o en situació de puerperi fins a 6 mesos, persones amb immunosupressió i persones de menys de 60 anys amb problemes de salut crònics i factors de risc. També persones que viuen en residències i centres per a persones amb discapacitat.

D'altra banda, també s'aconsella a treballadors sanitaris i cuidadors de persones d'alt risc, així com a policies, bombers, personal de protecció civil i altres persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat. 


Covid: tres mesos entre dosis

Una de les novetats és que el Departament de Salut recomana ara que hi hagi un interval de tres mesos entre l'administració de dues dosis de la covid. Abans n'eren cinc.

Es recomana la vacunació de la covid-19 als grups prioritaris de vacunació independentment del nombre de dosis prèvies.

La vacuna que s'administrarà majoritàriament és d'ARN missatger --la de Pfizer--, però aquelles persones que la tinguin contraindicada podran rebre vacunes de proteïnes, en aquest cas la de la catalana Hipra

 

On s'administren les vacunes?

La vacunació es farà principalment als Centres d'Atenció Primària i també als diversos punts que habilitarà el Departament de Salut arreu del territori i que estaran oberts també els dissabtes. Es podrà demanar cita a través de l'aplicació La Meva Salut

En el cas de la grip, la vacuna canvia cada any perquè es tracta d'un virus que muta molt. Així, els experts n'analitzen l'evolució a l'hemisferi sud, on circula uns mesos abans, i ho aprofiten per adaptar les vacunes d'aquí, amb un encert que cada any varia.

En el cas de la covid, la vacuna també té "totes les adequacions a les noves soques" i, per tant, a la situació epidemiològica actual, ha subratllat el conseller. 

 

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut