Professionals de l'Hospital de Sant Pau analitzen tests d'antígens de Covid
Professionals de l'Hospital de Sant Pau analitzen tests d'antígens de Covid

La vacunació contra la Covid a Espanya començarà diumenge a Guadalajara

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, diu que no té constància de cap cas a Espanya de les noves variants de coronavirus detectades al Regne Unit

Actualitzat

Durant les pròximes 12 setmanes, Espanya rebrà 4.591.235 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech que haurien de permetre immunitzar prop de 2,3 milions de persones.

La primera entrega d'aquestes dosis arribarà aquest dissabte, dia 26, a Guadalajara, on Pfizer té un magatzem. Des d'allà, es distribuirà perquè arribi a tot el territori el diumenge al matí, data prevista per iniciar la vacunació. La primera persona que es vacunarà serà en aquesta província manxega.

Ho ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut. Illa ha indicat que la campanya de vacunació durarà mesos i té una alta complexitat, però que el sistema sanitari espanyol està "preparat". Cada dilluns, a partir del dia 28, arribaran a l'estat unes 350.000 dosis de la vacuna.

 

Ultracongeladors per conservar la vacuna del coronavirus adquirits pel govern cantàbric
Ultracongeladors per conservar la vacuna del coronavirus adquirits pel govern cantàbric (EFE / Miguel Ramos)

 

El ministre de Sanitat ha dit que el procés de vacunació "encara no és el final, però sí que és el principi del final" de la lluita contra el virus, i ha demanat a la ciutadania "mantenir la guàrdia alta" i "ser extremadament prudents" després que, durant l'última setmana, l'evolució de la pandèmia no estigui anant "en la direcció que voldríem":

"Ens preocupa, ens preocupa molt. Les coses no estan evolucionant bé."

Segons l'estratègia de vacunació dissenyada, els primers a rebre la vacuna seran els usuaris i el personal sanitari i sociosanitari de les residències de gent gran i persones amb discapacitat. Després, serà el torn del personal sanitari i sociosanitari de primera línia.

 

Les xifres de vacunació que ha donat el ministre de Sanitat es refereixen únicament a dosis del fàrmac de Pfizer-BioNTech. Pel que fa a la vacuna de Moderna, ja autoritzada als Estats Units, Illa ha dit que cal esperar que el 6 de gener l'Agència Europea del Medicament es reuneixi i decideixi sobre el fàrmac.

La Comissió Europea ha adquirit 80 milions de dosis de la vacuna de Moderna, de les quals a Espanya n'hi correspondrien al voltant d'uns 8 milions.

Amb les dosis de la vacuna de Moderna, Illa creu que "gairebé amb seguretat" quedarà coberta totalment l'etapa inicial de la vacunació, que tenia com a objectiu immunitzar 2,5 milions de persones.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dimecres
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dimecres (EFE / Kiko Huesca)

 

Sense constància de cap cas de les noves variants

Preguntat sobre les dues noves variants de coronavirus detectades al Regne Unit, una la setmana passada i l'altra anunciada aquest mateix dimecres, Illa ha dit que les autoritats sanitàries no tenen constància de cap cas a l'estat relacionat amb aquestes soques:

"No tenim constància que a Espanya hi hagi casos de les noves soques."

El ministre ha assenyalat que Espanya "és el segon país de la Unió Europea que més seqüenciació genòmica fa" sobre el virus. Tot i això, en els pròxims dies l'Institut de Salut Carlos III actualitzarà el pla de seqüenciació de soques per estar preparats i detectar com més aviat millor aquests casos si n'hi ha.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut