La vacunació agafa velocitat amb una vintena de vacunòdroms arreu de Catalunya

Els experts alerten que, tot i que avanci la vacunació, no s'ha d'abaixar la guàrdia i cal repartir les vacunes arreu del món per evitar que les noves variants es repliquin amb facilitat

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge hi ha una nova ronda de vacunacions massives en pavellons firals i centres esportius. Aquest mes ja es començaran a vacunar persones entre 50 i 59 anys.

La vacunació a Catalunya agafa velocitat: la xifra provisional de dosis administrades el divendres 30 d'abril és de 94.841.

Ara hi ha un 24,2% de la població catalana que ha rebut almenys una dosi, prop d'1.900.000 persones. La pauta completa ja la té un 11%, més de 508.000 persones.

Aquest diumenge continua la campanya per accelerar la vacunació de la Covid-19 i descongestionar els centres d'atenció primària. S'administren dosis en 24 grans espais, pavellons de fires i centres esportius, habilitats expressament a tot el territori català. El de més capacitat és el Pavelló 4 de Fira de Barcelona, on es podrien arribar a vacunar 20.000 persones cada setmana. A partir d'ara, s'hi atendrà amb cita prèvia de dilluns a diumenge.

Una imatge de la zona de vacunació al recinte de La Fira de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)
Aquest diumenge s'han administrat 2.100 vacunes a la Fira de Barcelona (Carla Riverola/CCMA)

Aquest cap setmana, a la Fira s'han administrat 6.000 vacunes, de les quals 2.100 s'han posat aquest diumenge.

Rafael Vilasanjuan, director d'Anàlisi i Desenvolupament d'IS Global, l'Institut de Salut Global de Barcelona, ha fet una valoració positiva de la campanya de vacunació a Catalunya.

En una entrevista al 324, Vilasanjuan ha dit que "el problema que es té en qualsevol campanya de vacunació massiva és l'abastiment".

L'investigador calcula que amb el ritme actual de vacunació i les dosis disponibles, es podrà arribar al 70% de població amb la pauta completa en 18 o 20 setmanes, és a dir, a finals d'estiu.


"Hem de compartir les vacunes"

Ara bé, Vilasanjuan ha alertat que les noves variants de la Covid poden canviar l'escenari d'immunitat que projecten els governs europeus de cara a l'estiu. En aquest sentit, el director de l'ISG fa una crida a transferir vacunes als països en vies en desenvolupament:

"L'Índia ens ensenya què pot passar si no compartim, en el context d'una malaltia global que no té fronteres. Podria entrar la variant i anul·lar l'efecte de les vacunes que hem posat."

Covid a l'Índia: del misteri d'evitar una segona onada a encapçalar els pitjors rècords
Un pacient de Covid-19 amb una bombona i una màscara d'oxigen, aquest dijous a un parc de Nova Delhi (Reuters)

Segons Vilasanjuan, l'alliberament de les patents de manera temporal serviria per corregir els desequilibris entre països en la campanya de vacunació.

"A l'estiu podem tenir un mapa mundial on el 80% de la població occidental estarà vacunada i un 20% a la resta de països. Que és la xifra inversa a nivell demogràfic: un 80% de les vacunes pel 20% de la població mundial, i un 20% de les vacunes per al 80% de la població."

 

El director de l'IS Global també ha lamentat l'ajornament de la decisió sobre la segona dosi als pacients que han rebut la d'AstraZeneca. "No hi ha cap evidència científica en aquesta decisió, en canvi tenim evidències que és segura per als majors 60 anys. Té més benefici que riscos continuar-la administrant, en la reducció d'hospitalitzacions i de mortalitat".

Cua a l'accés del pavelló de Fira de Barcelona, el punt de vacunació més gran

Mantenir la prudència

El Departament de Salut calcula que a partir del 9 de maig, el 80% dels catalans entre 60 i 79 anys ja hauran rebut almenys una dosi, i això permetrà començar a vacunar la franja següent, les persones entre 50 i 59 anys.

La consellera Alba Vergés assegura que, si arriben les vacunes compromeses, un 70% de la població ja estarà vacunada al juliol.

Els experts alerten que malgrat que el ritme de vacunació augmenti, cal mantenir la prudència: "A més vacunes, més fàcil és fer baixar els contagis. Però en el moment que tens un lloc 'propagador', on es contagien al mateix temps 20 persones, les vacunes no ho aturen", va explicar aquest dissabte Enric Álvarez, investigador del grup de recerca BIOCOM (UPC), a "Preguntes Freqüents" de TV3.

Quan falta una setmana perquè s'acabi l'estat d'alarma, encara hi ha la incògnita de saber què passarà amb el toc de queda. En una entrevista al mateix programa, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, espera que l'Estat faciliti algun mecanisme. Una opció seria una delegació de competències a les comunitats autònomes.

"Fins que no hi hagi un control real i una immunitat de grup important, els instruments hi han de ser, encara que sigui al calaix. Els serveis jurídics de totes les comunitats autònomes estem tenint converses per veure com ho enfoquem i amb quin cos normatiu. Euskadi ha demanat delegar la competència per fer aquests decrets. Si aquest fos el cas, hi hauria d'haver una previsió per part de l'Estat,"

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut