La vacuna russa Sputnik V comença a administrar-se a persones de risc de Moscou

L'ajuntament moscovita preveu que la primera campanya de vacunació cobreixi el 54% dels habitants de la ciutat

Actualitzat

Rússia ha engegat el seu programa de vacunació de la Covid-19 administrant les primeres dosis a personal sanitari i educatiu i treballadors socials de Moscou. La vacuna que s'administra és l'Sputnik V, desenvolupada íntegrament a Rússia, i és gratuïta. Aquesta vacuna s'havia administrat fins ara només a voluntaris i militars per fer les proves clíniques de certificació.

El govern rus ha habilitat 70 centres de vacunació a clíniques de Moscou, on s'han registrat gairebé 8.000 positius per Covid i 74 morts en les darreres 24 hores.

Rússia és el primer país de vacunar la població de Covid. S'avança així al Regne Unit, que ha anunciat que començarà la vacunació la pròxima setmana entre els interns i el personal de les residències per a gent gran i entre els treballadors dels hospitals.

La vacuna contra la Covid-19 Sputnik V comença a administrar-se a persones de risc a Moscou
La vacuna contra la Covid-19 Sputnik comença a administrar-se a persones de risc a Moscou

Les persones de 18 a 60 anys que treballin en els sectors sanitari, docent o de treball social poden demanar cita prèvia per vacunar-se a través del portal de serveis de l'ajuntament moscovita. No es poden vacunar les persones amb malalties cròniques, les dones embarassades o les mares lactants.

Tot el procés de vacunació requereix gairebé una hora: primer es fa un examen mèdic a cada persona, s'ha d'esperar que la vacuna estigui preparada per administrar perquè s'ha de descongelar al moment, i després ha de passar mitja hora d'observació abans de poder marxar.

Els congeladors on es conserva la vacuna Sputnik V
Els congeladors on es conserva la vacuna Sputnik

La vacuna s'administra en dues dosis i les persones que s'han vacunat aquest dissabte hauran de tornar d'aquí tres setmanes per rebre la segona dosi.

Segons l'alcalde de Moscou, Serguéi Sobianin, unes 5.000 persones ja han demanat cita per ser vacunades, i el consistori preveu que la campanya arribarà a set dels tretze milions d'habitants de la ciutat. 

Una de les primeres persones que han rebut la vacuna, Serguei Soloviev, explica que ha decidit vacunar-se "per una qüestió de responsabilitat":

"Em vacuno per una qüestió de responsabilitat amb les persones amb qui treballo. Vull continuar servint la gent, i aquesta  protecció és necessària per a mi enmig de l'expansió de les infeccions."

Galina, que com el Serguei també és treballadora social, explica que s'ha vacunat amb l'Sputnik V, en primer lloc, per autoprotegir-se i, perquè si més endavant es posés malalta, li seria més fàcil superar la malaltia. 

La vacuna contra la Covid-19 Sputnik V comença a administrar-se a persones de risc a Moscou
La vacuna contra la Covid-19 Sputnik comença a administrar-se a persones de risc a Moscou

Tots dos han explicat que la vacuna no fa mal i que els han informat que les primeres hores poden tenir alguns petits efectes secundaris, com una mica de debilitat o una lleugera febre. 

A més de l'Sputnik V, Rússia treballa en dues vacunes més contra el coronavirus: l'EpiVacCorona, desenvolupada pel Centre Estatal d'Investigació Virològica i Biotecnologia Véktor, que encara no ha mostrat els resultats de la fase 3 dels assajos clínics, i la desenvolupada pel Centre Chumakov, que ara entrarà en la fase 3.
 

Un cop vacunats, reben un certificat amb les dades de la vacuna
Un cop vacunats, reben un certificat amb les dades de la vacuna

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut