Una infermera ensenya una dosi de la vacuna a una nena a Mont-real
Una infermera ensenya una dosi de la vacuna a una nena a Mont-real (Reuters/Christinne Muschi)

La vacuna pediàtrica de la covid arribarà a Espanya a partir del 13 de desembre

Itàlia començarà a administrar-la el 16 de desembre i algunes regions d'Àustria han vacunat nens i nenes fins i tot abans de l'aprovació europea

Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

La vacunació contra la covid als nens i nenes d'entre 5 i 11 anys és una de les qüestions que han abordat aquest dijous la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i els 17 consellers i conselleres de Salut de les comunitats autònomes.

La Comissió Europea va anunciar aquest dimecres que el vial estarà disponible als països de la Unió a partir del 13 de desembre.

L'executiu comunitari té el compromís de Pfizer, la marca que va rebre l'aprovació comunitària per comercialitzar el vial pediàtric, perquè es pugui començar a distribuir a mitjans d'aquest mes.
 

1,3 milions de dosis per començar

I és en aquesta data quan arribarà a Espanya la primera remesa, d'1,3 milions de dosis. Al gener es preveu que n'arribin 2 milions més, segons ha explicat la ministra Darias. 

La Comissió de Salut Pública decidirà la setmana que l'estratègia de vacunació, prèvia proposta de la ponència de vacunes. 

La vacuna Comirnaty, la de Pfizer, rebaixa la dosi per als infants, que és un terç de la dels adults i adolescents.

És l'única autoritzada per l'Agència Europa de Medicaments (EMA) per als menors de 12 anys i es posa amb un interval de 21 dies. 

Aquest més, però, l'EMA es pronunciarà sobre la de Moderna, en la qual la dosi és la meitat que en la vacuna dels adults i la separació establerta entre punxades, de 28 dies. 

Segons l'INE, a tot l'Estat hi ha 3,2 milions d'infants entre 5 i 12 anys. 

El que encara no se sap és si hi haurà grups de vacunació prioritaris dins d'aquesta franja. Algunes autonomies, però, ja han avançat quines intencions tenen.


Es podria vacunar per les vacances de Nadal

Diversos responsables autonòmics han anunciat que volen vacunar els infants la segona quinzena de desembre o durant les vacances de Nadal. Madrid, per exemple, ho farà a partir del dia 15, segons va anunciar la presidenta Isabel Díaz Ayuso.

Si durant les vacances d'estiu van ser els joves de 20 a 30 anys els que feien cues als grans centres de vacunació, per les vacances de Nadal podrien ser els nens i nenes d'entre 5 i 12 anys.

L'últim grup que es va incorporar a l'estratègia de vacunació va ser la franja d'entre 12 i 19 anys. Ara, la taxa de vacunació d'aquests joves és del 77,7% en pauta completa i d'un 80,4% de primera dosi, xifres que superen la vacunació de les franges de 20 a 29 anys i de 30 a 39.


Itàlia comença el 16 de desembre

1,5 milions de dosis per a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys es començaran a administrar a Itàlia el 16 de desembre, segons han informat les autoritats del país aquest dijous. L'Agència Italiana del Medicament va aprovar-ne l'ús dimecres al vespre.

El fàrmac serà una tercera part de la dosi que s'aplica a adults i adolescents i amb una fórmula específica. Es posarà en dues dosis amb tres setmanes entremig.

A Àustria, on el govern ha imposat un nou confinament per l'elevada incidència del virus, algunes regions han començat a vacunar nens i nenes d'entre 5 i 11 anys amb una dosi inferior a la dels adults, fins i tot abans de la recomanació europea.

Altres països ja administren la vacuna a nens i nenes. Els Estats Units, per exemple, van autoritzar-ho el 30 de novembre. A la Xina es vacunen nens de més de 3 anys des del juny.

Una nena participa en una campanya de vacunació a una escola de Los Angeles, als EUA
Una nena participa en una campanya de vacunació en una escola de Los Angeles, als EUA (Europa Press/Ringo Chiu)


No són de risc, però mantenen el virus viu

La vacunació de nens i nenes no es veia prioritària abans de l'estiu, però, ara, els pediatres consideren que pot ajudar a frenar la transmissió comunitària. Així, l'Associació Espanyola de Pediatria va recomanar la immunització d'infants.

Si bé aquest grup d'edat no està patint la malaltia de manera greu, "a vegades, per aconseguir la immunitat de grup, necessitem vacunar també un grup de població que no és el de risc, però que és el que manté el virus viu entre nosaltres", segons la pediatra Vicky Fumadó, de l'Hospital Sant Joan de Déu.

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
Anar al contingut