La vacuna contra la meningitis B ja és gratuïta i s'inclou al calendari de vacunes
Un nadó vacunat contra la meningitis (iStock)

La vacuna contra la meningitis B ja és gratuïta i s'inclou al calendari de vacunes

Fins ara les famílies l'havien de comprar a la farmàcia a més de 100 euros

Actualitzat

A partir d'aquest dilluns la vacuna contra el meningococ B és gratuïta i s'inclou en el calendari de vacunacions a Catalunya. Fins ara, aquesta vacuna no tenia finançament públic i les famílies l'havien de comprar a la farmàcia a més de 100 euros.

L'elevat preu suposava un obstacle per a moltes famílies per a administrar-la als seus fills. El conseller Josep Maria Argimon ja va destacar el novembre passat, quan es va anunciar la decisió que es posa en marxa, que representa una reducció de "les desigualtats en salut causades per raons socioeconòmiques". Ara només la duien el 50 % dels nadons i ara, amb la gratuïtat, es vol arribar al 95 %. 

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries, però les recomanen per evitar les malalties i les possibles complicacions. La vacuna s'ha començat a administrar als infants nascuts aquest any. Són tres dosis: als 2, 4 i 12 mesos de vida. 

La meningitis, en l'actualitat, té una taxa d'incidència molt baixa, 5 casos per milió de catalans. El 2020 n'hi va haver 30 casos i el 2021 se'n van registrar 7.

La meningitis és una malaltia infecciosa greu que pot ser vírica o bacteriana. La causada pel bacteri anomenat meningococ té diferents serotips o variants: A, B, C, W, Y.

Des de l'Associació Espanyola contra la Meningitis, AEM, que ha reivindicat llargament la vacunació gratuïta, s'informa que el meningococ B i C són els responsables de gairebé tots els casos de la malaltia a Espanya.

Segons l'AEM, la malaltia es pot contreure a qualsevol edat, però la població de més risc són els menors de 5 anys i els joves d'entre 15 i 24, i assegura que, "de fet, és a primera causa de mort per infecció en nens i adolescents" al món.

Tot i que la meningitis bacteriana és la més perillosa i pot causar la mort, n'hi ha pocs casos, però en un 20% pot deixar seqüeles.

El primer calendari de vacunes a Catalunya es va fer el 1980 i aleshores va donar protecció contra set malalties. Des de llavors s'ha anat actualitzant fins a les quinze actuals. Les incloses al calendari oficial s'administren gratuïtament als centres de vacunació.

ARXIVAT A:
SalutMenorsVacunes
Anar al contingut