Pfizzer, Moderna i AstraZeneca són les més avançades
Pfizzer, Moderna i AstraZeneca són les més avançades (CCMA)

La vacuna contra la Covid, en temps rècord pel finançament i la producció anticipada

Els experts asseguren que les agències reguladores només autoritzaran les vacunes, desenvolupades a gran velocitat, si són segures

Mònica Bertran Brancós / Iacma Monterde SeguraActualitzat

Tant entre els col·lectius vulnerables com entre la població general hi ha neguit sobre la seguretat d'unes vacunes contra la Covid-19 que s'estan desenvolupant en un temps rècord. TV3 ha consultat diferents experts que asseguren que les agències reguladores només autoritzaran les vacunes si són segures.

Ara com ara, les més avançades són les de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Les farmacèutiques que hi són darrere han assegurat que els seus fàrmacs tenen una immunitat de més d'un 90%.

En aquest vídeo recollim el testimoni de diferents especialistes: 


Els experts consultats diuen que aquestes vacunes són segures i funcionen, però com pot ser que s'hagi pogut anar tan de pressa quan habitualment es triguen anys a tenir les vacunes preparades per la distribució?

Hi ha diversos factors. D'entrada, el finançament no ha sigut un problema i buscar-lo no ha requerit temps, com sí que passa en d'altres casos. A més, no s'han saltat cap fase dels assajos clínics però sí que s'han solapat. I, sobretot, les farmacèutiques han començat a produir les vacunes abans d'acabar els estudis, perquè els governs s'han compromès amb elles, encara que finalment la seva vacuna no s'acabi aprovant. Per exemple, Espanya té en cartera set possibles vacunes diferents.

Els especialistes recorden que la vacuna pot ser una eina més per disminuir l'efecte de la pandèmia, però que cal seguir complint amb la resta de mesures. I és que la mascareta, la higiene, la distància i la ventilació ens acompanyaran almenys fins que estigui vacunat cap al 70% de la població. A més, la idea seria que la immunitat s'aconseguís a tot el món, perquè això, recorden els experts, és una pandèmia, no un tema local.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut