Badalona

La vacuna catalana contra la sida obté els millors resultats fins ara en el VIH

En un primer assaig clínic del fàrmac d'IrsiCaixa i AELIX, el 40% dels vacunats ha aconseguit controlar el virus de la sida sense tractament durant 6 mesos

RedaccióActualitzat

Important avenç contra el virus de la sida. La vacuna terapèutica desenvolupada per AELIX Therapeutics, una "spin-off" biotecnològica catalana, ha obtingut els millors resultats fins ara en aquest camp. La investigació s'ha presentat aquest dimecres al CROI, un dels congressos més importants del món en l'àmbit del VIH, que aquest any es fa de forma virtual.

Es tracta d'un primer estudi, amb 45 participants VIH positius. A uns els van donar placebo i a uns altres la vacuna terapèutica, destinada a persones quan ja s'han infectat.

 

A tots els van interrompre el tractament amb antiretrovirals. I a tots els va rebrotar el virus, però un 40% dels vacunats van poder estar 6 mesos sense aquest tractament. En canvi, només un 8% dels que han rebut placebo ho aconsegueix. Cap d'aquests participants disposava de factors genètics que predisposin a controlar espontàniament el VIH.

Christian Brander, director científic AELIX Therapeutics i coautor de la vacuna, remarca la fita:

"Fins a dia d'avui, cap estratègia en la cura del VIH ha aconseguit contenir el virus sota control durant tant temps i en tantes persones."

 

El 40% dels vacunats van aconseguir controlar el virus de la sida durant 6 mesos

 

Aquests resultats esperançadors indiquen als científics que van pel bon camí.

"Quan el virus comença a sortir, la resposta immunitària que ve darrere és molt més eficaç en els pacients vacunats que en els no vacunats. Llavors, és un primer senyal que el disseny de la vacuna és l'òptim i que si aconseguim millorar aquesta resposta, fer-la més gran, igual realment podríem assolir una cura funcional, que és l'objectiu", comenta Beatriz Mothe, metge investigadora de l'IrsiCaixa i coautora de la vacuna.

Per això, el pròxim pas és provar de combinar la vacuna amb altres fàrmacs que estimulen el sistema immunitari.

 

Una vacuna més difícil d'aconseguir que la de la Covid

Fa més de 30 anys que s'investiga una vacuna contra la sida i encara s'hi està ben lluny. Contrasta amb la rapidesa amb què s'ha obtingut no una, sinó diverses vacunes contra la Covid.

Un dels motius és que es tracta de dos virus completament diferents. Beatriz Mothe explica que la capacitat del VIH "d'evolucionar, mutar i escapar-se de la resposta immunitària" és molt més gran. "Tot i que ara sentim a parlar de les variants britàniques, no té res a veure, això ja fa que desenvolupar una vacuna no hi hagi color", afegeix.

Una altra complicació per als investigadors, diu Brander, és que el VIH "es queda a les cèl·lules, s'amaga als gens de la persona i el sistema immune no pot veure el virus i això ho complica molt".

El que també va complicar, i molt, l'assaig clínic, va ser l'esclat de la pandèmia. Per evitar que els participants s'haguessin de desplaçar, van fer visites a domicili perquè els punxessin. Cal tenir en compte que l'espai on hi ha els investigadors es va reconvertir en UCI i els metges de l'estudi atenien pacients de Covid.

 

La vacuna s'ha dissenyat a l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa i en el marc del consorci HIVACAT, tots dos impulsats per la Fundació "la Caixa" i el Departament de Salut.

L'assaig clínic de fase I/IIa l'ha dut a terme, a l'Hospital Germans Trias i Pujol, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) i IrsiCaixa, amb la col·laboració de BCN Checkpoint.

ARXIVAT A:
SalutVacunesSida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut