La USTEC no descarta vagues a l'escola pública si el protocol no canvia "de dalt a baix"

Demana grups reduïts de 10 o 15 alumnes, classes més curtes i la contractació de 44.500 docents

Actualitzat

Els sindicats d'ensenyament estan a l'aguait dels anuncis que fan les administracions de com serà l'inici del curs escolar i quines les mesures de seguretat caldrà complir als centres en aquesta tardor de coronavirus.

A Madrid, les condicions d'aquesta arrencada han portat a l'anunci de vagues del professorat en protesta per l'absència d'un pla d'actuació clar per fer front a possibles rebrots i contagis dins l'aula.

A Catalunya, el sindicat USTEC està analitzant si convoquen vagues o si recorren als tribunals. No descarten res, assegura el portaveu Ramon Font.

"Evidentment, haurem d'analitzar quines solucions finals pretenen per a l'inici de curs i haurem de veure totes les vies: els tribunals, Inspecció de Treball i les formes de lluita col·lectiva."

Dependrà, diuen, de si el protocol del Departament d'Educació es revisa tal com reclamen.

"Nosaltres som els primers que volem obrir, perquè el tancament del curs passat no va ser satisfactori. Però no es pot obrir de qualsevol manera."

Això vol dir, segons les seves paraules, que emplacen el govern a canviar "de dalt a baix" el protocol.

"Sembla que el pla real sigui el de quedar-nos una altra vegada a casa, de manera que el curs vinent encara seria pitjor que l'anterior, amb l'agreujant que hauran passat sis mesos des que ens va agafar per sorpresa el coronavirus."

 

Volen grups més petits: d'un màxim de 10 alumnes a infantil i 15 a primària i secundària.

"El que no farem serà començar en aules tancades amb 30 alumnes sense mascareta quan s'està demanant que no hi hagi més de 10 persones en una reunió. Això no ho podem tolerar els sindicats."

La USTEC planteja, també, que les classes siguin més curtes, d'entre 40 i 45 minuts, perquè hi hagi temps perquè es ventilin els espais.

Per fer front a les mesures que creuen necessàries, reclamen la contractació de 44.500 professors per a l'escola pública catalana, una xifra molt superior als 3.200 anunciats pel govern.

 

Bargalló: "El curs que ve no serà normal"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, al conseller d'Educació, Josep Bargalló, li han preguntat si el preocupa que es convoqui una vaga, i ha contestat que "el que em preocupa molt és la situació de pandèmia al país i cada territori".

"Som un servei públic, l'hem d'oferir, i l'hem d'oferir en condicions que no són normals, el curs que ve no serà normal. El que em fa por és com aplicar una normalitat dins d'aquesta anormalitat."

Bargalló ha garantit que el curs escolar començarà el 14 de setembre i ha apuntat que, tal com està evolucionant la pandèmia, "segurament" els estudiants de més de 10 anys hauran de portar mascareta a classe, almenys en "alguns territoris".

Per la seva part, l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) ha expressat la seva preocupació pel document de gestió de casos de Covid-19 a les escoles de la Generalitat, i ha reclamat que professors i alumnes portin "sempre" mascareta a l'escola, des d'infantil a postobligatòria.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
Anar al contingut