L'aplicació creada per científics de la UPC que permet escoltar el so del terratrèmol del dia 11 al Japó.
L'aplicació creada per científics de la UPC que permet escoltar el so del terratrèmol del dia 11 al Japó.
Barcelona

La UPC aconsegueix enregistrar el so submarí del terratrèmol del Japó

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aconseguit gravar el so submarí que va provocar el sisme de 9 graus en l'escala de Richter de divendres passat al Japó. L'enregistrament s'ha obtingut mitjançant la xarxa d'observatoris submarins que l'Agència Japonesa de Ciència i Tecnologia Marítim-Terrestre (Jamstec) té situats a l'entorn de l'epicentre del terratrèmol i s'ha penjat a la xarxa en el marc del projecte internacional "Listening to the Deep Ocean Environment" (Lido), que lidera la universitat catalana.

Actualitzat
Les dades s'han accelerat fins a 17 vegades per tal que siguin audibles per l'oïda humana i els espectrogrames reflecteixen la intensitat i la distribució de l'energia del so del sisme.

Per tal d'escoltar-lo, cal anar a la pàgina web del projecte Lido i accedir a l'apartat de dades bioacústiques. Allà, a través del menú que hi ha a l'esquerra, cal buscar la llibreria de sons i seleccionar els de terratrèmols (de color groc). L'arxiu del Lido permet escoltar el so del moment del terratrèmol i també el de després del sisme.
Anar al contingut