La Universitat de Barcelona, l'única de tot Espanya entre les 100 millors del món

La segona que hi ha apareix és la UAB, en el lloc 152

RedaccióActualitzat

La Universitat de Barcelona (UB) se situa entre les cent millors del món.

Així ho recull el Centre de Rànquings Universitaris Mundials (CWUR), una de les cinc llistes més prestigioses que es fan sobre aquest àmbit, corresponent al 2018.

La UB, concretament, se situa en el lloc 87 entre les universitats de tot el món, i és l'única de tot Espanya entre les cent més ben considerades.

 

 

La classificació CWUR es fa sobre un índex 100, puntuació que només té la universitat nord-americana de Harvard, que ocupa el primer lloc.

La UB té una puntuació de 82 i ha escalat setze posicions respecte al 2017.

El rànking CWUR s'elabora a partir de dades públiques contrastades i de set indicadors objectius, com la qualitat de l'ensenyament que s'hi imparteix, la qualitat de les facultats, la inserció laboral dels exalumnes o l'impacte de la recerca que s'hi fa.

Per mesurar aquests indicadors s'analitzen qüestions com el nombre d'exalumnes i el nombre d'acadèmics que han guanyat premis internacionals o altres reconeixements, o el nombre d'exalumnes que són alts directius en grans empreses.  

 

Des de la UB, el rector, Joan Elias, ha volgut remarcar la dificultat de les universitats públiques de ser en un rànquing com aquest, atès "l'infrafinançament i la manca d'autonomia en alguns aspectes, com la política de professorat". I es fa la següent pregunta:

"On arribaríem si disposéssim d'un pressupost equiparable al d'altres universitats europees en les quals ens emmirallem?"

A banda de la classificació mundial, el rànquing CWUR també ofereix indicadors parcials. En producció científica la UB està en el lloc 47. En impacte internacional, el 54. En citacions en publicacions científiques ocupa el 72, una posició que la UB valora especialment, perquè hi ha pujat des del 89 de l'any passat.

La segona universitat d'Espanya que apareix al llistat és l'Autònoma de Barcelona (UAB), que ocupa el lloc 152. La tercera és la Complutense de Madrid, al lloc 264.

Les següents universitats catalanes que apareixen al rànquing són la Pompeu Fabra (UPF), al lloc 356, i la Politècnica de Catalunya (UPC), al 415.

 

Més avall del 500 hi figuren la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, al lloc 664, i la de Girona (UdG), al 708.

Dels Països Catalans el rànquing també inclou tres centres més, tots del País Valencià: la Universitat de València, al lloc 271, la Politècnica de València, al 472, i la Jaume I de Castelló, al 940.

La classificació mundial l'encapçalen universitats dels Estats Units, amb vuit els deu primers centres: per darrere de Harvard hi ha Stanford i l'Institut de Tecnologia de Massachussets (MIT). El quart i el cinquè llocs són per a les universitats britàniques de Cambridge i Oxford.

ARXIVAT A:
Educació Universitat
Anar al contingut