El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, en una roda de premsa sobre el 150è aniversari de la Universitat aquest dimarts
El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, en una roda de premsa sobre el 150è aniversari de la Universitat aquest dimarts

La Universitat de Barcelona celebra el seu 150è aniversari amb la restauració de la Torre del Rellotge

Actualitzat

ACN Barcelona - La Universitat de Barcelona ha començat enguany el 150è curs de la seva història. De fet, l'1 d'octubre de 1872 va celebrar-se el primer acte d'inauguració del curs acadèmic de la UB a l'Edifici Històric. La universitat arriba a l'efemèride amb la fi de les obres de restauració de la Torre del Rellotge de l'Edifici Històric. El nou curs també comptarà amb activitats per rememorar i celebrar el llegat del segle i mig d'història de la Universitat, amb exposicions, representacions teatrals o xerrades d'exalumnes del centre. El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha remarcat que l'edifici "forma part de la història de la ciutat" i ha remarcat el paper que han jugat al llarg de la seva història en moviments socials.

El vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro, s'ha encarregat de dirigir les obres de restauració de la Torre del Rellotge. Segons ha explicat als mitjans en una roda de premsa aquest dimarts, la Torre "era una assignatura pendent, amb un accés molt difícil", però que existia una "gran demanda popular per a restaurar-la". Ha remarcat que, a banda de la importància arquitectònica de l'edifici, molta gent podrà ara també gaudir "de les meravelloses vistes de la ciutat que ofereix la Torre".

Les obres de la restauració

En les obres de restauració principalment s'ha reforçat l'esquelet de l'edifici i s'ha reconstruït la coberta del terrat per fer-la impermeable. També hi ha hagut una millora substancial de l'accés a aquest de cara a les futures visites que la Torre començarà a oferir, les quals permetran observar les vistes del centre de Barcelona. 

La Torre compta amb un campanar de 35 metres d'alçada, coronat per una cúpula d'estil renaixentista, que també ha estat restaurada. Així mateix, s'ha tornat a posar en marxa l'engranatge que permet el moviment de les campanes que han donat l'hora durant més d'un segle, tot i que s'ha substituït el mecanisme antic per un de més modern.

Commemorant el 150è aniversari

Segons ha detallat el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, la restauració i obertura al públic de la Torre del Rellotge de l'Edifici Històric no serà l'única novetat que han preparat per a aquest curs com a celebració dels cent cinquanta anys. Segons ha explicat als mitjans en una roda de premsa aquest dimarts, s'hi podran veure representacions dramatitzades de l'època en què es va obrir la Universitat dins el mateix campus i que s'obriran diverses exposicions temàtiques de commemoració del segle i mig d'història del centre.

El vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro, ha desgranat que aquest curs comptaran amb xerrades i ponències d'exalumnes cèlebres de la Universitat de Barcelona. Com per exemple, la primera convidada d'enguany, la jugadora de bàsquet Laia Palau, qui va començar la seva carrera esportiva justament a l'equip de bàsquet de la Universitat de Barcelona.

Anar al contingut