Brussel·les

La Unió Europea barra el pas a ampliar la baixa per maternitat a 20 setmanes

Una gran majoria dels ministres de Treball de la Unió Europea han rebutjat aquest dilluns ampliar la durada mínima de la baixa per maternitat de 14 a 20 setmanes a la UE amb el 100% del salari, tal com demanava el Parlament europeu. Els vint-i-set al·leguen que aquesta mesura tindria un cost excessiu en l'actual context de crisi econòmica. Els vint-i-set també s'oposen a l'exigència dels eurodiputats d'introduir a tots els estats membres una baixa per paternitat d'un mínim de dues setmanes, també amb el 100% del sou.

Actualitzat
A finals d'octubre el Parlament Europeu va aprovar allargar la durada mínima del permís de maternitat de 14 a 20 setmanes, però la decisió de l'Eurocambra no era ferma. Calia que els ministres del diferents estats membres es posessin d'acord per ratificar-ho. I això és el que no s'ha aconseguit. Aquest dilluns els ministres de Treball dels vint-i-set han tombat la proposta.

A Espanya, el permís per maternitat dura 16 setmanes i estendre'l a 20 podria arribar a costar 988 milions d'euros l'any, segons un estudi de l'Eurocambra.

El Regne Unit i Alemanya han estat els països que han liderat l'oposició a ampliar el permís de maternitat. Juntament amb altres cinc estats membres -Eslovàquia, Suècia, Dinamarca, República Txeca, Països Baixos i Malta-, han presentat una declaració en la qual consideren inacceptable la posició del Parlament perquè a més no respecta el principi de subsidiarietat i reclamen un estudi d'impacte econòmic abans de continuar negociant. De fet, el representant britànic ha arribat a sol·licitar una "pausa" de les negociacions.

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, no ha rebutjat el pla de les 20 setmanes, però ha reclamat "flexibilitat" per augmentar "de manera gradual" el període de permís per maternitat. "La clau és que la protecció de la maternitat no ha de ser un fre per a una tornada important, ràpida, de la dona al mercat de treball", ha indicat Gómez a l'entrada de la reunió del Consell d'Ocupació. Portugal ha estat l'altre estat membre que s'ha mostrat proper a les posicions de l'Eurocambra.

Els permisos de maternitat a la UE

Actualment, la UE garanteix un permís de maternitat d'un mínim de 14 setmanes. A partir d'aquí, cada país regula les baixes de manera diferent.

A Espanya, les mares tenen un període de 16 setmanes, 6 de les quals són obligatòries i han d'agafar-se després del part. Les 10 setmanes restants es poden compartir amb el cònjuge. La mare pot cobrar el seu últim sou, de manera íntegra, durant tota la baixa, aspecte que no tots els països garanteixen.

França també té un permís de 16 setmanes com Espanya. Alemanya permet a les mares agafar-se 14 setmanes, 6 abans del part i la resta després.

Una de les baixes per maternitat més llargues és la que concedeix Suècia. El permís de maternitat consta de 7 setmanes abans del part i 7 més després, però és possible allargar la baixa fins que el nen tingui 18 mesos.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut