La Unesco elimina Liverpool de la llista de patrimoni mundial
La part cèntrica del front marítim de Liverpool (Jason Cairnduff/Reuters)

La Unesco elimina Liverpool de la llista de patrimoni mundial

L'organisme castiga la "pèrdua irreversible d'excepcionalitat" que ha comportat el desenvolupament del front marítim

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Liverpool ha estat expulsada d'una de les llistes més exclusives, la de Patrimoni Mundial de la Unesco, per entrar a una encara més reduïda, però força més humiliant. La ciutat britànica s'uneix a la vall del riu Elba, a Alemanya, i al santuari de l'òrix àrab d'Oman com a únics espais físics en perdre aquesta condició.

La decisió de la Unesco respon a la pèrdua dels valors del centre històric i de la zona portuària que els van fer entrar en la llista en primer lloc, l'any 2004. Aleshores, l'organització de les Nacions Unides per a la cultura en va destacar el paper com a focus d'innovació tecnològica en el camp de la gestió portuària, a més dels seus molls victorians.

17 anys després, els molls victorians encara hi són, però han anat quedant difuminats per la construcció d'edificis que han "deteriorat" aquest port històric, clau en la Revolució Industrial i en la migració cap al continent americà.

La Unesco elimina Liverpool de la llista de patrimoni mundial
Un creuer al port de Liverpool (Peter Byrne/Europa Press)


Dos projectes en el punt de mira

L'any 2012, Liverpool ja va rebre un toc d'atenció quan la Unesco la va incloure en la llista de Patrimoni Mundial en perill. El motiu, aleshores, va ser l'aprovació del macroprojecte urbanístic Liverpool Waters, unes torres comercials i residencials dissenyades en un espai sense ús.

El projecte va continuar endavant, i aquest mateix any se n'hi ha afegit un altre, encara més transformador: el nou estadi de l'Everton. L'equip "toffee" va rebre el febrer passat el permís per construir la seva seu a tocar del riu Mersey, al moll de Bramley-Moore.

Tots dos projectes han estat assenyalats per la Unesco a l'hora de prendre aquesta decisió tan poc corrent.


Una decisió "incomprensible"

La resposta de la ciutat vira de la indignació a l'estupefacció. L'alcaldessa Joanne Anderson ha emès un comunicat en què qualifica la decisió d'"extremadament decebedora", a més d'acusar l'organització d'haver enviat un informe "ple d'errors".

"Se'm fa difícil entendre com la Unesco pot preferir un moll buit en lloc de l'estadi de l'Everton."

El principal retret que des de Liverpool fan a la Unesco és què l'última vegada que la organització va visitar la ciutat va ser l'any 2011. És, de fet, l'única part del comunicat d'Anderson ressaltada en negreta.


Sempre quedaran els Beatles

L'Ajuntament de la ciutat ha anunciat que intentaran apel·lar la decisió, que suposa la pèrdua dels ingressos que la Unesco donava per qüestions de manteniment.

A les xarxes, alguns ciutadans de Liverpool declaren que senten "vergonya" i exigeixen responsabilitats. D'altres han volgut relativitzar la notícia, declarant que la gent que visita la ciutat no ho fa per la seva inclusió dins la llista de la Unesco, sinó pels Beatles.

Serà un debat intents entre els que reclamen que l'Ajuntament reaccioni, cridant "Help!", i els que no s'hi capfiquen i entonen "Let it be".

ARXIVAT A:
Regne UnitPatrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut