La jutge Amy Coney Barrett ha pres possessió en un acte a correcuita a la Casa Blanca (Reuters/Jonathan Ernst)

La ultraconservadora Barrett pren possessió al Suprem dels EUA a 6 dies de les eleccions

Ha pres possessió del càrrec a correcuita, només una hora després de la confirmació del Senat, i a una setmana de les eleccions

Actualitzat

Quan només falta una setmana per a les eleccions a la Casa Blanca, la jutge ultraconservadora Amy Coney Barrett ha estat nomenada nou membre del Tribunal Suprem dels Estats Units. Ha pres possessió del càrrec en una cerimònia a correcuita, ben entrada la nit i només una hora després de rebre el vistiplau definitiu del Senat.

La ultraconservadora Amy Coney Barrett ja és membre vitalici de la màxima instància judicial del país, font de jurisprudència en qüestions que han marcat la història recent dels Estats Units, incloent-hi els processos electorals.

El nomenament d'Amy Coney Barrett, l'ombra de Trump al Suprem (Reuters/Jonathan Ernst)

El Senat dels Estats Units no confirmava un membre del Tribunal Suprem amb tanta polarització des del 1869. Tots els senadors republicans, tret de la representant de Maine, han votat a favor del nomenament de la jutge Amy Coney Barrett per rellevar la icona feminista Ruth Bader Ginsburg a la màxima institució judicial del país. La bancada demòcrata en bloc hi ha votat en contra amb l'argument que la designació s'hauria d'haver deixat per a després de les eleccions.

Però no havia passat ni una hora de la confirmació al Senat que el president Donald Trump li feia jurar el càrrec en un acte a la Casa Blanca, malgrat els nombrosos casos de Covid que hi ha hagut les últimes setmanes. Trump tenia molta pressa en aquest nomenament, només una setmana abans de les eleccions. A l'acte, que s'ha fet ben entrada la nit, la jutge ha volgut esborrar la immensa ombra de sospita que l'ha acompanyat durant tot el procés.

"Aquest jurament significa, en essència, que faré la feina sense pors ni favoritismes i que ho faré independentment de les forces polítiques i de les meves preferències personals."

"Una jutge declara la seva independència no només del Congrés i del president, sinó també de les creences privades que, d'una altra manera, la podrien moure. El jurament judicial recull l'essència del deure judicial. El compliment de la llei sempre ha de tenir el control."

Passi el que passi el 3 de novembre, aquest és el triomf i el llegat que deixarà el primer mandat de Donald Trump.

La ultraconservadora Coney Barrett, el relleu de la icona feminista Ruth Bader Ginsburg, al Suprem (Reuters/Jonathan Ernst)

Coney Barrett és una jutge jove de 48 anys, i la seva incorporació vitalícia garanteix una majoria de 6 jutges conservadors contra 3 de progressistes a l'alt tribunal.

 

Sobre la taula, i a punt per discutir, hi tenen contenciosos que afecten els límits de les llibertats religioses, el futur de l'Obamacare o la comptabilització de persones sense papers en el cens.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats Units
Anar al contingut