Un home camina per l'aeroport Charles de Gaulle, a París (Reuters / Gonzalo Fuentes)
Un home camina per l'aeroport Charles de Gaulle, a París (Reuters / Gonzalo Fuentes)

La UE vol tenir a punt un passaport de vacunació a l'estiu per poder viatjar

Els estats membres de la Unió Europea es comprometen a treballar per impulsar un certificat que permeti relaxar les restriccions de mobilitat

Actualitzat

Principi d'acord dels Vint-i-set per a un passaport de vacunació europeu. Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea s'han reunit telemàticament aquest dijous a la tarda i s'han compromès a impulsar una eina digital que permeti compartir informació entre els estats membres sobre aquells ciutadans que no suposin cap risc a l'hora de viatjar, ja sigui perquè s'han vacunat o perquè poden demostrar que s'han immunitzat. 

El certificat de vacunació --així és com volen anomenar-lo-- feia dies que sobrevolava la taula de les institucions europees. Els estats membre més dependents del turisme, com ara Espanya o Grècia, han insistit en la idoneïtat d'aquest certificat per poder relaxar, encara que només sigui una mica, la mobilitat.

Tanmateix, no tots els socis comunitaris l'acabaven de veure clara. El debat ètic sobre el respecte a la privacitat a l'hora de compartir dades crea algunes reticències.

Una treballadora de l'aeroport Charles de Gaulle parla amb un passatger
Una treballadora de l'aeroport Charles de Gaulle parla amb un passatger (Reuters / Gonzalo Fuentes)


Objectiu: tenir-lo a punt a l'estiu

El Consell Europeu no espera que el certificat de vacunació estigui llest abans de tres mesos, de manera que el calendari ja se situa a les portes de l'estiu. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que s'ha acordat "continuar treballant-hi conjuntament", juntament amb l'OMS. Michel, però, ha destacat que a la reunió s'ha "notat més convergència entre tots" sobre la qüestió.

El president del Consell Europeu també ha alertat de "preocupacions legítimes pel que fa a risc de discriminació", és a dir, que el certificat atorgui a les persones vacunades drets que no tenen les que no han rebut la immunització. A més a més, n'ha detallat algunes característiques:

"Ens cal una mirada europea comuna perquè hi hagi una informació compartida i validada d'alguns aspectes. Sobre la vacuna administrada, en primer lloc. Però el certificat podria contenir altres elements d'informació que puguin ser útils per fer-nos una idea sobre l'estat d'immunitat de la persona que el porta."

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha insistit que cal trobar la fórmula perquè el certificat per viatjar no perjudiqui ningú i s'hi pugui incloure informació sobre l'estat immunològic del portador, si s'ha vacunat o si ha donat negatiu en alguna prova realitzada:

"Si hi ha zones amb una alta incidència de Covid o amb presència de variants, estem obligats, tant Alemanya com altres països, a introduir certes restriccions. Però farem tot el possible per permetre la lliure circulació de mercaderies i que els transportistes es posin a treballar. Ara bé, òbviament, això requereix mesures de seguretat addicionals, com ara tests o similars."

La cancellera ha assegurat que tots els socis comunitaris han estat d'acord a desenvolupar un sistema d'àmbit europeu que permeti homologar els diversos passaports de vacunació que estan desenvolupant els estats.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat més cauta i ha alertat pel fet que hi hagi "expectatives massa altes, massa aviat":

"Els estats membres hauran d'avançar ràpid en la implementació, si volem tenir aquest certificat a l'estiu. Més enllà d'acordar els principis i la tecnologia, s'ha d'assegurar un desenvolupament ràpid en els sistemes sanitaris i fronterers."

Von der Leyen i Michel, aquest dijous a Brussel·les
Von der Leyen i Michel, aquest dijous a Brussel·les (Reuters / Olivier Hoslet)


Restriccions als viatges davant les noves variants

Davant l'avenç de les noves variants del coronavirus, els líders europeus han acordat mantenir les restriccions als viatges no essencials, com ja van pactar a la reunió del gener.

"La situació epidemiològica continua sent greu i les noves variants plantegen reptes addicionals. Per això, hem de mantenir restriccions estrictes", assenyala la declaració conjunta dels 27 caps d'estat i de govern.

Segons Von der Leyen, la variant britànica està circulant a tots els països de la UE excepte un; la sud-africana, a 14; i la del Brasil, a 7.

Un home amb mascareta camina per l'aeroport parisenc Charles de Gaulle
Un home amb mascareta camina per l'aeroport parisenc Charles de Gaulle (Reuters / Gonzalo Fuentes)


Accelerar el procés de vacunació

Un altre dels punts destacats de la reunió ha estat com accelerar el procés de vacunació. L'objectiu és tenir el 70% de la poblacio vacunada a l'estiu, però els socis comunitaris han constatat que encara s'arrosseguen desajustos en la distribució. A hores d'ara, el percentatge de població vacunada és d'un 8% de la població adulta de la UE.

Els responsables dels principals laboratoris han comparegut al Parlament Europeu i han dit que poden produir vacunes més i més de pressa si es garanteix la coordinació amb la Unió. Les farmacèutiques tenen un requisit indispensable: que els estats membres vigilin molt de prop el comportament del virus, per poder reaccionar amb rapidesa, en cas que apareguin noves variants.

Les farmacèutiques són moderadament optimistes de cara a combatre les variants britànica i sud-africana. I, davant la possibilitat de més mutacions, Pfizer apunta que podrien desenvolupar una nova vacuna en 100 dies. "Sobre les noves variants i quant de temps necessitem: basant-nos en la tecnologia mRNA, creiem que necessitem uns 100 dies per produir una vacuna nova", ha dit la presidenta del grup Pfizer, Angela Hwang.

Una infermera administra la vacuna contra la Covid a un home, a Portugal (EFE / Andrea Caballero)
Una infermera administra la vacuna contra la Covid a un home, a Portugal (EFE / Andrea Caballero) (EFE / Andrea Caballero)

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Unió EuropeaVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut