La UE considera que Andorra no fa prou en la lluita contra el frau i l'evasió fiscal
La UE considera que Andorra no fa prou en la lluita contra el frau i l'evasió fiscal
Brussel·les

La UE situa Andorra en una "llista negra" de de països que no col·laboren en la lluita contra el frau

Proposa represàlies coordinades de la UE si no accepten l'intercanvi d'informació

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha publicat aquest dimecres una "llista negra" de 30 països o territoris que es considera que no cooperen en la lluita contra el frau i l'evasió fiscal, entre els quals hi ha Andorra, Mònaco, Liechtenstein i l'illa de Guernsey, al canal de la Mànega i dependent del Regne Unit. També hi figura Panamà.

La llista no ha estat decidida per l'executiu comunitari, sinó que s'han agafat els noms que ja apareixen en almenys 10 de les llistes nacionals dels estats membres.

I és que Brussel·les considera que l'actual estratègia "fragmentada" de la UE contra els paradisos fiscals no funciona a l'hora de frenar l'evasió fiscal de les multinacionals, perquè no tots els països tenen una llista negra i no tots els que la tenen adopten represàlies contra els països inclosos.

Aquesta llista és, precisament, la principal novetat del pla d'acció per combatre l'evasió fiscal que ha presentat l'executiu comunitari. Una altra de les iniciatives és la reactivació del projecte per crear una base comuna de l'impost de societats a la UE. Aquesta mesura estava bloquejada des del 2011 pel desacord entre els estats membres i, ara, la Comissió vol fer-la obligatòria per a les multinacionals.

També figuren a la llista negra elaborada per Brussel·les Brunei, Hong Kong, les Maldives, Libèria, Seychelles, Bahames, Barbados, Belize o les illes Caiman.

Anar al contingut