Minsk

La UE, preocupada per la crisi del gas entre Rússia i Bielorússia, que podria afectar el subministrament

L'enfrontament entre Rússia i Bielorússia pel preu del gas podria acabar afectant alguns països europeus i aquests ja han mostrat la seva preocupació. Aquesta no seria la primera vegada que Europa es veu afectada per una crisi del gas: l'any passat, Alemanya, Polònia, Itàlia i molts d'altres ja van patir falta de subministrament per problemes semblants, en aquest cas entre Rússia i Ucraïna. La Unió Europea ja fa temps que busca nous aliats energètics per no haver de patir cada vegada que l'aixeta de gas russa amenaça de tancar-se.

Actualitzat
La crisi del gas que enfronta aquests dies Moscou i Minsk ha provocat l'alarma de les institucions europees, que recorden amb inquietud el conflicte energètic entre Ucraïna i Rússia de l'any passat. La Comissió Europea reclama una solució urgent, mentre que les parts enfrontades mantenen un pols de poder.

Els països que sortirien més perjudicats per aquesta "guerra de gas" serien Polònia i Alemanya, per on transita el 80% del gas rus cap a Europa.

El gegant gasístic rus Gazprom i l'empresa bielorussa de subministrament energètic només tenen quatre dies per renovar el contracte que els vincula i entendre's sobre el preu del gas rus lliurat als bielorussos, que Moscou vol augmentar significativament. Si no hi ha acord, com tem Brussel·les, Gazprom ha amenaçat de tancar l'aixeta del gas a Minsk a partir de l'1 de gener. Aquesta decisió afectaria alguns països de la Unió Europea: el 20% de les importacions europees de gas rus transiten per Bielorússia.

Així, doncs, Brussel·les veu acostar-se l'ombra d'una altra crisi energètica com la de l'any passat, que va oposar Rússia i la república exsoviètica d'Ucraïna. Aquestes situacions condicionen, si més no, els esforços dels europeus per reduir la seva dependència energètica de Rússia.

Des del gener d'aquest any, la Unió Europea ha fet de l'energia una prioritat de les seves cimeres. L'objectiu prioritari en aquest àmbit és ara estrènyer les relacions amb països tercers, principalment els de l'Àsia Central i del Caucas, des d'on la Unió Europea pensa diversificar els seus proveïments.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut