Brussel·les

La UE negociarà amb Rússia un acord de cooperació amb l'energia com a tema principal

La Unió Europea (UE), a partir dels seus ministres d'Afers Estrangers, ha acordat iniciar el proper mes de juny negociacions amb Rússia per assolir un pacte de cooperació estratègica, basat sobretot en matèria energètica. Això és molt rellevant si es té en compte que el 30% del gas i el 28% del petroli que consumeixen els 27 prové de Rússia. Les negociacions estaven encallades des de feia dos anys pel vet de Polònia i Lituània, països que mantenien conflictes diplomàtics i comercials amb Moscou.

Actualitzat
Era necessària la unanimitat de tots els socis comunitaris per poder començar les negociacions i, per fi, s'ha pogut aconseguir. Ara bé, això no vol dir que ara tot sigui bufar i fer ampolles.

I és que les negociacions es preveuen llargues i feixugues. El secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, ha admès que "les converses passaran per moments de dificultat i intensitat" . El representant espanyol ha remarcat la importància i la necessitat d'un acord estratègic amb Moscou perquè aporta més d'una quarta part de les reserves de petroli i gas que importa la UE.

La primera reunió tindrà lloc el pròxim 26 de juny a la cimera de la Unió Europea i Rússia a Sibèria. Serà la primera trobada entre els representants de la Comissió Europea i el nou president rus, Dmitri Medvédev.
Anar al contingut