Seül

La UE insisteix als mercats que el rescat d'Irlanda no es faria amb diners privats

Els països europeus busquen tranquil·litzar els mercats sobre Irlanda. Els ministres de Finances de les cinc principals economies europees han emès un comunicat conjunt en què, tot i que sense esmentar-la, intenten infondre confiança als mercats sobre la situació econòmica d'Irlanda. Tal com estava previst, i al marge de la cimera del G-20, els ministres d'Espanya, Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia han emès aquest comunicat, on subratllen que no s'utilitzaran diners privats en cas que sigui necessari posar en marxa un pla de rescat.

Actualitzat
Els ministres de finances de les cinc principals economies europees han emès a Seül, a banda de la cimera del G-20, un comunicat conjunt per intentar convèncer els mercats sobre la situació econòmica d'Irlanda, amenaçada per un deute insostenible. 

En el comunicat, els ministres d'Espanya, Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia, que no mencionen Irlanda pel nom, subratllen que en cap cas s'utilitzarà diner privat si finalment és necessari posar en marxa un nou pla de rescat, com ja es va fer amb Grècia el mes de maig.

Els països europeus han insistit que el mecanisme per ajudar aquelles economies de la Unió Europea que tenen problemes per fer front al pagament del seu deute ja es va establir la primavera passada "i per activar-lo no és necessària la participació del sector privat".

En aquest sentit, també des de Seül, la cancellera Merkel ha criticat els mercats perquè, segons diu, no han entès el nou mecanisme de rescat automàtic europeu.

El Fons d'Estabilitat Financera actual està dotat amb 750.000 milions d'euros i expira el 2013. En el comunicat es va voler deixar clar que, sigui quin sigui el debat intern sobre com serà en el futur aquest mecanisme permanent per a la resolució de crisis, amb la possibilitat que el sector privat hi pugui participar, "volem deixar clar que no s'aplicarà a cap deute pendent ni a cap programa sota actual inversió".

Tot plegat després que Barroso afirmés dijous que tots els mecanismes estan a punt per sortir a rescatar Irlanda en cas que finalment ho sol·liciti.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut