Toledo

La UE i els EUA acorden un sistema comú de seguretat aèria

Europa tindrà d'aquí a poc temps un sistema comú d'intercanvi d'informació sobre els passatgers aeris i el compartirà amb els Estats Units. Ho han decidit els ministres de l'Interior de més de trenta-quatre països, que s'han reunit a Toledo per parlar de l'amenaça del terrorisme internacional amb la secretària d'Estat de Seguretat dels Estats Units, Janet Napolitano. Sobre la instal·lació dels escàners corporals als aeroports, els ministres s'han donat més temps per decidir-ho, però creuen que la reunió d'avui és històrica perquè representa el primer acord formal entre els Estats Units i la Unió Europea en la lluita contra Al-Qaeda.

Actualitzat
La Unió Europea i els Estats Units han signat una resolució conjunta que inclou compromisos d'intercanvi d'informació i l'ús de "tecnologies avançades" per millorar la detecció precoç de terroristes i d'explosius en els aeroports i avançar-se a l'amenaça permanent d'Al-Qaeda. En una roda de premsa conjunta amb el ministre de l'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, la secretària de Seguretat Nacional dels Estats Units, Janet Napolitano, ha advertit que Al-Qaeda "dedica els seus millors cervells" a intentar esquivar els sistemes de seguretat, motiu pel qual ha encoratjat tots els països a "estar a l'altura" d'aquesta amenaça.

Després de la primera sessió de Consell Informal de Ministres de Justícia i Interior que se celebra a Toledo, tant Rubalcaba com Napolitano han admès que els escàners corporals poden ser un instrument per millorar la seguretat però han deixat clar que hi ha altres elements, com els registres sobre passatgers, o PNR, que són igualment eficaços en la lluita contra el terrorisme.

En concret, la reunió de Toledo ha servit per avançar en un PNR europeu que completi les llistes de passatgers que ja s'intercanvien Europa i els Estats Units per als vols entre un i altre costat de l'Atlàntic. De fet, tots els ministres de l'Interior presents en la trobada de Toledo han demanat a la Comissió Europea que acceleri els treballs per posar a punt aquest PNR europeu, qualificat per Rubalcaba com a "probablement el millor sistema d'informació per protegir els vols". "Fins ara teníem un PNR amb els EUA, però no europeu, com si un terrorista no pogués agafar un avió a Heathrow per anar a Barajas", ha reconegut Rubalcaba, que ha apostat per "esforçar-se més" i aprendre dels errors.

En aquesta mateixa línia, la secretària de Seguretat Nacional dels EUA ha destacat el "renovat sentiment d'urgència" que ha sorgit després de l'atemptat frustrat en el vol de Detroit del passat 25 de desembre, en què, ha recordat, viatjaven 100 passatgers no nord-americans, ciutadans de 17 països de tot el món. "Aquest és un problema que hem d'abordar tots els mandataris responsables del món", ha destacat Napolitano, que ha apostat perquè "les nostres millors ments" es concentrin a implementar la tecnologia necessària per detectar i prevenir atemptats terroristes.

Per la responsable de seguretat dels Estats Units, els polèmics escàners corporals són un instrument "útil" pel qual ha apostat l'administració Obama, que pensa instal·lar en el proper any 450 d'aquests equips en els aeroports nord-americans. "Al-Qaeda vol fer un atemptat amb un dels nostres avions i nosaltres hem d'impedir-ho", ha alertat la responsable de seguretat dels EUA, que ha insistit que la seguretat aèria no s'ha de centrar en el debat sobre els escàners, sinó en com millorar l'intercanvi d'informació i la seguretat a bord dels avions.

És de la mateixa opinió el ministre espanyol de l'Interior, que creu que la decisió europea sobre la implantació d'aquesta nova tecnologia s'ha de fer "sense pressa, però sense pausa" i respectant un equilibri entre eficàcia del sistema i la salut i privacitat dels ciutadans. "No ens hem d'obsessionar amb aquest problema", ha demanat el vicepresident de la Comissió Europea, Jacques Barrot, que ha destacat la importància del nou registre de passatgers que s'implantarà properament a la UE.
Anar al contingut