Refugiats ucraïnesos arriben a l'estació de tren de Przemsyl, a Polònia (EFE/Borja Sánchez)
Refugiats ucraïnesos arriben a l'estació de tren de Przemsyl, a Polònia (EFE/Borja Sánchez)

La UE estudia un estatus de protecció temporal per als refugiats ucraïnesos

Milers de voluntaris de Polònia coordinen els centres d'ajuda als refugiats que passen la seva frontera

Actualitzat

La comissària d'Interior de la Unió Europea, Ylva Johansson, ha proposat concedir un estatus de protecció temporal als refugiats ucraïnesos que arriben a territori comunitari arran de la invasió russa.

La UE vol establir així un mecanisme que doni resposta a l'arribada massiva de ciutadans d'Ucraïna a Polònia, Eslovàquia, Hongria i Romania fugint de la guerra. La mesura passaria per concedir permís de residència als refugiats i per facilitar-los l'accés a programes educatius o de formació professional mentre tramiten l'asil, que pot trigar anys a ser concedit.

També podria comportar l'atorgament d'ajudes socials, suport financer i atenció mèdica, però el contingut final de l'acord dependrà del que decideixin els estats de la Unió Europea.

L'ACNUR calcula que ja han sortit d'Ucraïna al voltant de 500.000 persones. Coordinar mecanismes d'acollida i assistència als refugiats és vital.

A la localitat polonesa de Lublin, prop del pas fronterer de Zosin, un equip de TV3 ha pogut seguir com els voluntaris es mobilitzen per oferir ajuda als refugiats que arriben d'Ucraïna:

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaRefugiats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut