La UE estudia demanar tests per viatjar entre països davant la nova onada de Covid

L'OMS empitjora el pronòstic per a Europa: ara diu que hi poden morir 700.000 persones durant l'hivern

RedaccióActualitzat

L'augment de casos de Covid-19 a Europa ha fet posar en alerta les institucions de la UE, que volen frenar el que ja és una nova onada de la pandèmia.

La Comissió Europea preveu proposar "aviat" mesures relatives a la mobilitat tan a l'interior com l'exterior dels 27 estats membres, segons ha avnaçat el comissari europeu de Justícia i Interior, Didier Reynders, després d'una reunió del consell d'Afers Generals.

Brussel·les estudia endurir la normativa dels viatges per garantir una circulació segura.

En concret estan estudiant si, a més a més del passaport Covid, del qual segurament s'ampliarà la vigència, es demanen altres proves per poder creuar fronteres.


Els dubtes sobre les vacunes

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha insistit aquest dilluns que les vacunes continuen sent una arma clau per lluitar contra la pandèmia:

"Ara ens enfrontem a una onada impulsada pels no vacunats. L'augment dels contagis, desafortunadament, està alimentant els dubtes sobre les vacunes i tots ens hem de mostrar ferms contra això."

L'objectiu és evitar mesures com el confinament que aquest dilluns ha implantat Àustria, que només permet sortir de casa per anar a treballar, per raons de salut i per fer compres essencials.


Mercats de Nadal suspesos a Alemanya

Preocupa, especialment, la situació a Alemanya on la taxa d'incidència de nous casos per cada 100.000 habitants s'ha enfilat fins als 400, i viu un rècord de contagis des del començament de la pandèmia.

El govern federal vol endurir les restriccions per intentar contenir l'onada i en alguns estats, com a Baviera, ja han suspès els tradicionals mercats nadalencs i prohibiran les trobades de més de cinc persones de dues bombolles diferents.

El ministre de Sanitat en funcions, Jens Spahn, ha ironitzat de manera sarcàstica com pot sortir el país de l'hivern, quan ara té només el 68% de la població vacunada del tot:

"Probablement, al final d'aquest hivern, gairebé tothom a Alemanya s'haurà vacunat, s'haurà recuperat o s'haurà mort, com s'ha dit de vegades amb cert cinisme."


Reunió internacional amb sorpresa final

Un cas ha evidenciat el problema d'una manera ben palesa: aquest dilluns es van trobar els primers ministres de França i de Bèlgica, amb reunions amb mascaretes i distància.

Però hores després Jean Castex, primer ministre francès, va donar positiu de Covid-19, i això ha fet que tots els assistents a la reunió aquest dimarts estiguin en quarantena.

700.000 morts a Europa

Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha empitjorat el pronòstic sobre la pandèmia als 53 països de la seva regió europea, que inclou tots els de la UE i també els d'Àsia Central i Rússia.

Fins fa pocs dies les seves previsions alertaven que en els pròxims 3 mesos hi podien morir fins a mig milió de persones, però aquest dimarts han apujat la xifra a les 700.000 víctimes potencials.

El director de l'OMS per a Europa, Hans Kluge, ha tornat a insistir que no hi ha prou gent vacunada, i que, per tant, cal aplicar restriccions a la vida quotidiana:

"Per viure amb aquest virus i seguir amb la nostra vida diària necessitem un enfocament que vagi més enllà de la vacuna. Això significa rebre una dosi de reforç si està disponible, però també incorporar mesures preventives a les nostres rutines."

Segons ha assegurat, la setmana passada la regió europea de l'OMS va doblar el nombre de morts diàries, fins a 4.200, cosa que vol dir que ja han mort de Covid-19 un milió i mig de persones.

Ara mateix, la mitjana als 53 països és del 53,5% de població vacunada, però de manera molt desigual: hi ha països que superen el 80% i n'hi ha que no arriben al 10%.

A més de la vacunació insuficient, l'agència de l'ONU atribueix aquesta onada a la variant delta, a l'eliminació de restriccions, i a l'augment de reunions en interiors per les baixes temperatures.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut