Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Brussel·les

La UE espera que la treva d'ETA sigui el principi de la fi de l'últim grup terrorista europeu

La Unió Europea no s'ha quedat al marge de l'alto el foc d'ETA. Molts líders europeus van felicitar José Luis Rodríguez Zapatero durant la primera jornada de la cimera que se celebra aquests dies a Brussel·les. A part dels contactes bilaterals, els 25 han fet pública una declaració de suport a la tasca que està portant a terme el govern espanyol i al principi de la fi d'ETA, organització de la qual ressalten que és l'últim grup terrorista europeu.

Actualitzat
El canceller austríac i president de torn del Consell Europeu, Wolfgang Schüssel, ha estat l'encarregat de fer pública la declaració que els 25 membres de la Unió Europea han redactat en suport al moment històric que s'està vivint a Espanya. Schüssel ha expressat el suport de la UE als "esforços" del govern espanyol, així com el desig que s'estigui davant del que ha de ser la desaparició de l'únic grup terrorista d'Europa encara en actiu. A banda de les paraules de Schüssel, i en contra del que estava inicialment previst, el document de conclusions d'aquest Consell Europeu ha incorporat una referència a la treva en què se "celebra" la notícia donada pel president Zapatero sobre l'anunci d'alto el foc permanent. El suport dels 25 al procés que ara pot començar a Espanya s'esperava la nit anterior, i de fet, la presidència austríaca havia fet circular l'esborrany del text que teòricament llegiria el canceller Schüssel en finalitzar la primera sessió de treball, aquest dijous. No obstant, aleshores no es va produir i quan un periodista va preguntar sobre la treva, el canceller es va limitar a dir que se n'havia parlat durant el Consell i que el president Chirac havia pres la paraula per felicitar Zapatero. Finalment, però, el text en suport d'aquesta nova situació a Espanya ha arribat, i Schüssel ha desmentit que el seu retard s'hagi degut a alguna reticència d'algun estat membre a mostrar el seu suport davant les noves perspectives que ha obert la treva. Amb tot, el canceller va subscriure el dia abans una resolució del Partit Popular Europeu (PPE), que tot i admetre que l'alto el foc "obria un escenari" indicava que aquest extrem "havia de ser confirmat" amb "l'entrega incondicional de les armes, la seva dissolució definitiva, la renúncia expressa a la violència i intimidació i la petició de perdó a les víctimes". Per altra banda, també el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso ha negat cap discrepància a l'hora de mostrar suport al govern espanyol i ha recordat que ja havia tingut ocasió de manifestar aquesta solidaritat a Zapatero "de forma clara, franca i directa". Barroso ha afirmat que a partir d'ara serà Espanya la que indiqui el rumb a seguir, i que, en aquest sentit, qualsevol iniciativa que es prengui en l'àmbit de la Unió Europea haurà d'estar sempre "coordinada i concertada" amb les autoritats espanyoles.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut