La UE escenifica a Albània el compromís amb els Balcans Occidentals

En plena guerra d'Ucraïna, els 27 volen guanyar influència a la zona davant Rússia o la Xina

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts comença a Tirana, la capital d'Albània, una cimera simbòlica entre la Unió Europea i els països dels Balcans Occidentals, la primera que fan a la regió i que es veu com una oportunitat decisiva per accelerar el procés d'integració a la UE.

En aquesta trobada, hi tractaran els creixents fluxos migratoris i es vol que Albània es converteixi en un membre més de la gestió migratòria.

També s'abordaran les conseqüències de l'agressió russa contra Ucraïna, que recauen, sobretot, en l'energia i la seguretat alimentària als Balcans, i s'aprofundirà en el compromís estratègic i polític, amb una especial atenció a la joventut.

La cimera mostra la influència que els 27 volen guanyar a la zona davant Rússia o la Xina, en plena guerra a Ucraïna. De fet, un dels punts de la declaració final que s'està preparant per tancar la cimera fa referència a aquesta qüestió:

"L'escalada de la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna està posant en risc la pau i la seguretat europea i global i subratlla la importància de l'associació estratègica entre la UE i la regió dels Balcans Occidentals."

El primer ministre albanès, Edi Rama, en el moment de rebre el president del Consell Europeu, Charles Michel (Florion Goga/Reuters)

El fet que la trobada es faci a Albània es pot entendre com un gest d'acostament de la Unió Europea a la regió, sobretot després de la tensió de la darrera reunió a Brussel·les del mes de juny.

Llavors, el primer ministre albanès, Edi Rama, va mostrar el seu enuig per l'aprovació en temps rècord de la candidatura d'Ucraïna i Moldàvia, mentre els 27 mantenien bloquejat l'inici de les negociacions d'adhesió amb Albània i Macedònia del Nord.

Per la Unió Europea cal, doncs, enfortir lligams. I aquest mateix dilluns ja en teníem un exemple amb l'acord per equiparar la política de visats entre la UE i els Balcans Occidentals.

També abans que comencés la cimera, aquest mateix dimarts, n'hi ha hagut un altre exemple, quan s'ha signat un acord per abaratir el roaming, perquè la itinerància de dades tingui unes tarifes més baixes per als ciutadans de la UE i també dels Balcans Occidentals.


Tots, menys Pedro Sánchez

A la cimera hi assisteixen tots els líders dels 27 estats membres de la Unió excepte un, Pedro Sánchez, que ha excusat la seva presència en motiu del dia de la Constitució espanyola.

Giorgia Meloni, la primera ministra italiana, s'estrena en una cimera europea (Florion Goga/Reuters)

La cimera també servirà perquè països com Kosovo, que hi arriba enmig de fortes tensions amb Sèrbia, aixequin el dit per demanar el seu ingrés oficial a la Unió Europea.  

 

ARXIVAT A:
Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut