Luxemburg

La UE encarrega a Ashton que explori l'inici de contactes polítics amb Cuba

Espanya ha aconseguit que la Unió Europea es comprometi a millorar les relacions amb Cuba, restringides des del 1996 a proposta d'Aznar. Des de l'estiu, l'Havana ha fet diversos moviments de distensió amb l'objectiu de pal·liar les penúries internes i l'aïllament internacional. Ha alliberat una quarantena d'activistes polítics de la presó que s'han hagut d'exiliar. I ha fet algunes reformes econòmiques per aprimar l'Estat i donar espai a la iniciativa privada.

Actualitzat
Dos arguments de la nova ministra Trinidad Jiménez per convèncer els seus col·legues d'Afers Estrangers de la Unió Europea. Primer, s'ha de tractar Cuba com a la resta de països del món, amb els quals, molts dels quals són dictadures com la Xina, es mantenen relacions bilaterals, i no pas accions unilaterals, com és el cas de la Posició Comuna adoptada pels 27 davant de Cuba. Segon, s'han aconseguit més reformes des que Miguel Ángel Moratinos va obrir el diàleg amb el govern de l'illa l'any 2008, que durant els 12 anys anteriors de la Posició Comuna rígida. I els ha convençut en part, ja que tot i que es manté formalment la posició comuna, s'ha disposat una obertura cap a l'Havana per explorar una relació bilateral. Aquesta exploració la farà la responsable de la política exterior comuna, Margaret Ashton.

En aquest tema la UE està molt dividida. És sobretot Espanya, amb el suport dels aliats mediterranis, que creu que s'ha de recompensar el castrisme pels gestos que fa. Topa amb tot el bloc de l'est excomunista i Alemanya i l'escepticisme de la resta. Avui, la nova ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, creu que s'estrenat amb bon peu.

Jiménez ha considerat que, "si Cuba ha donat algun senyal" ara li pertoca a la Unió Europea respondre a aquest gest per "consolidar el procés de reformes". Per això ha demanat "un nou diàleg i una nova relació Cuba-Unió Europea".

L'objectiu que tenia Miguel Ángel Moratinos, però, no s'aconseguirà. Els 27 descarten canviar l'anomenada Posició Comuna, impulsada per José María Aznar i vigent des del 1996, que condiciona qualsevol canvi en les relacions bilaterals a un avenç dels drets humans a l'illa.

La substituta de Moratinos s'ha declarat molt contenta de participar en el seu primer consell comunitari com a representant d'Afers Estrangers i ha afegit que afronta el repte "amb serenitat, il·lusió i un gran sentit de la responsabilitat".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut